Първият опит на китайска частна компания да изведе ракета носител в Космоса бе неуспешен

Космодрума Цзюцюан. Снимка: Архив

Първият опит на китайската частна компания "Лендспейс" да изстреля ракета носител в Космоса се провали, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Базираната в Пекин фирма съобщи късно снощи, че с първата и втората степен на ракетата ѝ "Чжуцюе" (ZQ-1) всичко било наред, но възникнал проблем при последната, трета степен.

Това е първата тристепенна ракета, построена от частна компания в Китай.

Видеозапис, публикуван от китайски информационен сайт, показа 19-метровата ракета да се издига вчера към ясното синьо небе.

Изстрелването било извършено в 16 часа местно време от космодрума Цзюцюан (в провинция Гансу). Компанията не уточнява причините за неуспеха, отбелязва ТАСС.

"Както и досега смятаме, че създаването на ракети носители е правилната корпоративна стратегия. Ние сме първата китайска компания, която строи тристепенни ракети, а това вече е голямо постижение", казаха от компанията.

ZQ-1 е тристепенна ракета с диаметър 1.35 м и дължина 19 м., проектиране за извеждане на малки спътници. Според китайски медии ракетата е трябвало да изведе спътник за държавната телевизия.

Китай активно развива частното ракетостроене - в този отрасъл в сраната работят около 60 компании.

Споделяне

Още от Свят