Първият пролетен полет от САЩ до Антарктида пристигна при мерки срещу коронавируса

Първият пролетен полет от САЩ до Антарктида пристигна при мерки срещу коронавируса

Първият пролетен полет от САЩ пристигна днес в Антарктика след месеци на зимен мрак, при специални мерки, за да бъде предотвратено пренасяне на новия коронавирус, предаде Асошиейтед прес.

Антарктида е единственият незасегнат от пандемията континент и се полагат усилия вирусът да не достигне и до него.

Самолет на военновъздушните сили на САЩ излетя по-рано днес от град Крайстчърч, Нова Зеландия, с общо 106 човека на борда - пътници и екипаж. Новопристигналите ще заменят персонала на американската мисия на Антарктида, който прекара зимата там в намален състав.

Заради силни бури полетът бе отложен с три седмици, в резултат на което хората на борда ще останат общо шест седмици под карантина.

Членовете на екипажа прекараха четири дни в изолация в Сан Франциско, а след това - пет седмици в Нова Зеландия, като през това време бяха подложени на тест за коронавируса на няколко пъти. След като хората от самолета пристигнаха в станция Макмърдо, беше обявен жълт код за готовност, което означава, че всички ще носят маска в продължение на две седмици.

"Педантични сме, за да гарантираме, че нищо няма да се случи", каза Тони Джърман, представител на антарктическата програма на САЩ в Нова Зеландия. Той уточни, че ако вирусът все пак се появи на станцията, вече са подготвени процедури за изолиране и тестване на всички заразени.

Отлагането на полета през последните седмици обаче показва колко трудна може да бъде бързата евакуация на тежко болни. Екипът на американската станция е имал нужда от повече от една седмица, за да разчисти пистата за самолета "C-17 Globemaster", изпълнил първият американски полет до Антарктида от началото на май, отбелязва АП.

САЩ, Китай, Русия и други страни работят заедно тази година, за да гарантират, че новият коронавирус няма да достигне Антарктида. Всички те планират да поддържат персонала на своите станции в намален състав. Това лято американската станция ще посрещне не повече от 450 души - около една трета от обичайната численост.

Някои планирани изследвания и строежи ще бъдат отложени. Основната цел е обектите да продължат работа и да се подготвят за следващата зима, като в същото време извършат някои изследвания, обясни Джърман.

"Шоуто трябва да продължи", каза той в заключение.

Споделяне

Още от Свят