Съдът в Страсбург постанови:

Първият процес срещу Михаил Ходорковски и Платон Лебедев е бил несправедлив

Михаил Ходорковски и Платон Лебедев

Първият процес срещу Михаил Ходорковски и Платон Лебедев - бивши ръководители и собственици на руската петролна компания ЮКОС, е бил несправедлив. Това постанови в четвъртък Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ), цитиран от Франс прес.

Обвиненията срещу двамата са били солидно обосновани, но самият процес през 2005 г. - несправедлив, а задържането им под стража в отдалечени наказателни учреждения - неоправдано, решиха магистратите.

Те потвърдиха текстове от жалбата на Ходорковски и Лебедев, според които Русия е нарушила Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи - по-специално правото им на справедлив процес и поверителни преговори със защитата.

Бившият руски петролен магнат Михаил Ходорковски е в затвора от 2003 г., както и съдружникът му Лебедев, и твърди, че е жертва на политически процес. Двамата бяха осъдени на по 14 години лишаване от свобода за кражби на петрол и изпиране на пари, намалени впоследствие на по 13, после на 11 години.

Ходорковски и Лебедев трябва да излязат на свобода през 2014 г., пресметна електронното издание "Нюзру".

ЕСПЧ реши, че руското правосъдие е допуснало нарушения и към двамата, но не призна първия процес срещу тях за политически мотивиран.

Не е нарушен чл. 18 от Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи, смятат съдиите, цитирани от ИТАР-ТАСС.

Отхвърлено бе основното твърдение от жалбата, подадена в Европейския съд, а защитата изгуби главния си аргумент, за да оспори присъдите - по 9 години лишаване от свобода за финансови и данъчни измами, намалени впоследствие на 8.

Според европейските съдии не е била нарушена и конвенцията, забраняващ жестокото отношение към затворниците, уточнява "Нюзру".

Европейският съд постанови днес на Ходорковски да бъдат изплатени 10 000 евро обезщетение. Лебедев няма да получи пари, добавя изданието.

През май 2011 г. съдът в Страсбург частично удовлетвори жалба от двамата, като призна, че са били задържани незаконно и са били нарушени изисквания от Европейската конвенция за разумна продължителност на задържането под стража.

Карина Москаленко от адвокатския екип на Ходорковски заяви за Франс прес от Лондон: "Много съм доволна, че ЕСПЧ призна процеса за несправедлив".

Всяко нарушение на Европейската конвенция, установено от този съд, е основание за преразглеждане на делото, заяви за Интерфакс Владимир Краснов, адвокат на Лебедев.

В съобщение на руското правосъдно министерство се казва, че нарушенията, признати от ЕСПЧ по първото дело срещу Ходорковски и Лебедев могат да бъдат основание за преразглеждане на присъдата, предаде РИА Новости.

От министерството отбелязват, че постановлението на ЕСПЧ от правна гледна точка означава откриване на ново обстоятелство, което може да доведе до отмяна на присъдата и възобновяване на разследването. В същото време двете страни могат да обжалват решението на съда в Страсбург в следващите три месеца. Дотогава то няма да влезе в сила.

От министерството засега не са решили да подадат ли жалба до Голямото жури на съда.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?