Първият робот излетя към международната космическа станция

"Готов. Поехали, поехали!", каза Фьодор, повтаряйки думите на Юрий Гагарин

Първият робот излетя към международната космическа станция

Първият робот, който ще работи на международната космическа станция (МКС), излетя от космодрума "Байконур". Неговото име е Фьодор, съобщи ТАСС.


"Готов. Поехали, поехали!", каза андроидният робот в момента на отделянето на ракетата-носител от стартовата площадка, повтаряйки знаменитата фраза на първия космонавт Юрий Гагарин.

По време на своя път към орбиталното пространство Фьодор предаде на Земята част от телеметричната информация. Той лети с космическия кораб "Союз МС-14" и докладва за отделянето на втората степен.

 

Ракетата-носител "Союз-2.1 а" стартира от 31 площадка в космодрума "Байконур" в 6:38 часа българско време. Полетът към Международната космическа станция протича по двудневната схема. Скачването е планувано за 8:31 часа на 24 август.

Фьодор, който се намира на борда на пилотирания кораб, е създаден от компанията "Андроидна техника" и от Фонда за перспективни изследвания.

Роботът ще изкара в орбита 17 дни в качеството на "изкуствен космонавт". При завръщането си на Земята Фьодор ще бъде изложен в музей.

От "Роскосмос" разкриват, че макар и автономен по време на престоя на робота в околоземна орбита ще му помага оператор. Той ще го контролира от Земята.

На борда на МКС роботът ще извършва ремонтни дейности в открития космос, където може да изкара много по-дълго от един космонавт. Благодарение на своите маневрени крайници, роботът може да извършва редица действия.

Според официални данни "Роскосмос" планира в перспектива да го използва за изграждането на космически бази на Луната или на други планети. По този начин ще се подготвят бъдещите обитания за хората.

Макар роботът да е един от най-високотехнологичните продукти на "Роскосмос", той няма да бъде посрещнат тържествено на МКС.

"Тържествено посрещане на робота Фьодор на МКС не е планирано, тъй като става въпрос за обичаен експеримент", заяви Сергей Крикальов, изпълнителен директор на "Роскосмос" за пилотираните космически програми.

"Това не е среща с Фьодор, а експеримент", допълни той.

Споделяне

Още от Общество