Първият руски реактор поколение три+ бе включен в мрежата

Първият руски реактор поколение три+ бе включен в мрежата

Най-новият и мощен ядрен реактор на Русия, който няма аналог в света, бе включен в електрическата мрежа на страната и е предал първата електроенергия, съобщиха от "Росенергоатом", който е оператор на руските АЕЦ.

Става въпрос за VІ блок на Нововоронежката АЕЦ, който е поколение три+. Пробното включване на генератора на блока ВВЕР-1200 в мрежата е станало в ранните часове на петъчния ден и вече в мрежата са отдадени 240 Мвт, посочиха от концерна.

Генералният директор на "Росенергоатом" Андрей Петров определя събитието като голяма победа, която увенчава огромната работа по монтажа на оборудването и подготовката на пуска на реактора. По думите му "всички работи са изпълнени надеждно и оборудването работи безопасно".

Президентът на основния изпълнител на строежа - АО "НИАЕП", Валерий Лимаренко, коментира, че пускът на VІ блок на Нововоронежката АЕЦ е събитие, което открива нови възможности за увеличаване на присъствието на "Росатом" на световния пазар.

Руският реактор поколение III+ има подобрени технико-икономически показатели и усъвършенствани системи за сигурност, които могат да функционират дори в случай на пълна загуба на електроснабдяване и без намеса на оператор.

Така руският реактор става първият от поколение три+, пуснат в експлоатация, след като подобни блокове в момента се изграждат в САЩ и Франция.

С въвеждането на новия ядрен реактор Нововоронежката АЕЦ увеличава своята мощност с един и половина пъти. Очаква се след въвеждането на енергоблока в промишлена експлоатация още през първата му година допълнителните данъчни постъпления да бъдат около 2 милиарда рубли. Блокът ще бъде приет в промишлена експлоатация в края на 2016 г. след усвояване на 100% мощност и провеждане на последните тестове.

В процес на строеж на площадката на ядрената централа е още един блок от същото поколение, като плановете са мощността да бъде изградена през 2018 г.

Нововоронежката АЕЦ е разположена на река Дон, на около 550 км от Москва и 45 км от Воронеж. Тя е своеобразна изпитателна площадка за изграждане на "първи от своя вид" реактори.

В Нововоронеж за пръв път проработват и прототипите на вече демонтираните от българската АЕЦ "Козлодуй" ВВЕР-440 и на двата ВВЕР-1000.

В тази руска атомна централа първи са заработили ВВЕР-210 и ВВЕР-365, които вече са спрени и се извеждат от експлоатация, двата ВВЕР-440 пък са били рехабилитирани и животът им удължен с 15 г. до 45 г, но ще бъдат спрени в края на 2016 и на 2017 г. Същият като козлодуйските реактори вече е рехабилитиран и животът му е удължен двойно до 60 години.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?