Първият сняг взе жертви и предизвика обичайния хаос

Над 100 тира закъсаха по пътищата, училища и забавачки затвориха врати, бедствено положение в Дългопол и Руен

Закъсал влак в преспите по линията Добрич - Кардам

Трима починаха от премръзване, затворени пътища, над 100 закъсали тира, блокирани влакове, десетки села без ток, вода и комуникация, затворени училища и детски градини, отложени дела на съда в Девня, бедствено положение в общините Дългопол, Варненско и Руен, Бургаско. Такава е равносметката от първия за зимата по-обилен сняг, който падна през почивните дни.

 

Обстановката остава усложнена в Северна и Източна България в областите Силистра, Добрич, Шумен, Разград, Варна и Бургас. Там снежната покривка достига до половин метър, има навявания, преспи и обледеняване на пътища и проводници. В тези области е обявен жълт код за потенциално опасни метеорологични явления.

 

Навсякъде работят пътноподдържащите фирми, както и комуналните компании за отстраняване на авариите по мрежата. Кметове и областни управители обещават обстановката да се нормализира до края на деня.

 

Първи починали, спасяват родилки

 

Трима починаха от премръзване в Силистра, Дупница и Шуменско.

 

Мъж на 72 години от село Ружица, Шуменско е бил намерен премръзнал. Той е имал психически отклонения. Друг е починал в спешния център в Дупница, след като е бил докаран там премръзнал в неделя. Трети мъж е докаран измръзнал сутринта в понеделник в спешния център в Силистра, съобщи Даниела Костадинова, управител на болницата в града. Самоличността на починалия не е установена, не е правена и аутопсия.

 

В болницата е докарана и родилка от силистренското село Средище. Областното пътно управление е провело спасителна акция за превозването на родилката, след като първата линейката аварирала и се е наложило да се проправи път на втори автомобил.

 

Три бременни жени са прибрани в болницата в Дулово, едната е родила тази сутрин.

 

Заради затрупан път не е докаран хляб до Дома за деца в Силистра.

 

Над 100 закъсали тира, спрени влакове

 

Над 100 закъсали в преспите тирове са били изтеглени за последното денонощие, съобщи МВР.

 

Движението по Дунав мост е блокирано заради аварирал камион. ТИР-ът се е завъртял на кръговото в подхода към моста малко след 5 часа в понеделник сутринта и е препречил пътя. Мостът е задръстен от камиони, след като от полунощ румънската страна е започнала да пропуска отново тежкотоварни машини.

 

Затворен за движение е пътят Варна – Добрич. До Добрич може да се пътува през Кранево и Балчик. Забранено е преминаването на тежкотоварни автомобили над 10 тона по пътя Варна – Бургас и Провадия - Айтос.

 

Все още е проходим при зимни условия главният път от Силистра за Русе. Не може да се пътува до Варна. Затворен е пътят от село Алеково за Тервел. Затворен от събота е пътят от тутраканското Старо село за Кубрат. На места има преспи до метър и половина.

 

Трудно проходима е пътната отсечка от Силистра до разклона за село Кайнарджа и има обходен маршрут през село Поп Кралево.

 

В община Главиница е затворен пътят между селата Сокол и Зафирово, трудно е пътуването по пътя за село Черногор. Работи се за отварянето на пътищата Тутракан - Белица и между селата Босна и Добротица. Не може да се пътува за село Йорданово, Силистренската община.

 

Пътят Суворово – Калиманци в община Суворово е затворен изцяло заради снегонавявания. След утихване на вятъра пътят ще бъде отворен, каза областният управител на Варна Иван Великов.

 

Две села в община Неделино – Горен и Долен Върли дол, са без достъп, като се разчистват пътищата до тях, съобщи кметът на Неделино Стоян Беширов.

 

Затворен за движение е пътят между селата Ягнило и Доброплодно в община Ветрино, каза кметът на общината Димитър Димитров. Той допълни, че без ток и вода са хората в село Невша.

 

В община Аксаково без ток са пет села, а в община Бяла – селата Господиново и Попович. Това съобщи областният управител на Варна Иван Великов.

 

Селата Климент, Тъкач и Наум в община Каолиново са без ток, каза кметът на Каолиново Нида Ахмедов.

 

Заради усложнената зимна обстановка има промени в графика за движение на влаковете. Прекъснато е движението на влаковете в участъка Добрич – Кардам, съобщиха от Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ).

 

Поради силния вятър и лед по контактната мрежа е затруднено движението в жп участък Айтос – Стралджа, където има закъснение на влаковете. В жп участъка Зимница – Бургас пътниците се извозват с автобуси. Плановете на НКЖИ са в късния следобед в понеделник движението в жп участъка да бъде нормализирано.

 

Затворени училища и детски градини

 

В Силистра са обявени три неучебни дни - от понеделник до сряда. Във Варна неучебен ден е понеделник. В община Поморие училищата също са затворени.

 

Училищата в община Каолиново също са затворени днес, а детските градини за три дни. В общините Камено и Ветрино също няма да има учебни занятия в понеделник.

 

В община Дулово детските градини няма да работят до края на седмицата.

 

Откъснати села

 

Студът и силният вятър оставиха десетки селища без ток. На територията на Североизточна България аварийните екипи на "Енерго-Про" са успели да възстановят захранването в 64 населени места и към 17 часа без ток остават две села във Варненско и четири – в област Добрич. Дружеството очаква, ако няма ново влошаване на обстановката, навсякъде захранването да бъде възстановено до края на деня.

 

Стотици сигнали са постъпили в Община Варна с оплаквания от токови удари, които са опасни за битовата електротехника.

 

Бургаска област също има проблем с тока, съобщиха от ЕВН. Заради обледеняване на електропроводи и счупени 18 стълба, без ток са бургаският квартал "Сарафово", в градовете Българово и Камено, както и някои села в общините Айтос, Руен и Карнобат.

 

Пет села в Ямболска област са без ток. Осем електрически стълба са съборени от силния вятър в района на село Лозенец в община Стралджа. Не работи и помпената станция, ако до довечера аварията не бъде отстранена, без вода ще останат и съседните селища, включително и град Стралджа. В община Тунджа няма ток в четири села.

 

Дружество ЧЕЗ, което обслужва Западна България, обяви, че лошото време не е причинило прекъсвания по мрежата му.

Споделяне

Още от България