Първият свидетел на Милошевич дава показания в Хага

Бившата юридическа съветничка на Слободоан Милошевич Смиля Аврамов е първият свидетел на защитата на бившия югославски президент пред Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия, предаде агенция Франс прес. Във вторник г-жа Аврамов започна да дава показания пред съда в Хага.

Бившата професорка по право, известна с ултра - националистическите си възгледи, заяви, че обучавани от Запада "терористи" са работили за разпада на бивша Югославия.

Милошевич отказа среща със служебните си защитници Милошевич каза, че двамата британски адвокати, които съдът му назначи миналата седмица, представляват Хагския трибунал и отказа да се срещне с тях.

Съдът назначи служебно защитници на бившия югославски президент, тъй като той страда от високо кръвно налягане, има сърдечни проблеми и поради честите му боледувания съдебните заседания се отлагат. Във вторник Милошевич отново опита да се защитава сам.

Председателстващият съдия Патрик Робинсън обаче му изключи микрофона в момента, когато Милошевич за пореден път започна да критикува съда.

"Не искам да слушам същия изтъркан рефрен", каза Робинсън.

Адвокатите Стивън Кей и Джилиан Хигинс следят съдебната процедура от името на Милошевич, за когото бе преценено, че не може да се защитава сам.

Срещу Милошевич са повдигнати 66 обвинения за военни престъпления, геноцид и престъпления срещу човечеството по време на войните на Балканите през 1990-те години.

Милошевич се представлява сам на процеса от неговото откриване през февруари 2002 г.

Неговите чести заболявания и отсъствия станаха причина за забавянето на делото в месеци, поради което прокурорите го обвиниха, че "манипулира трибунала".

Лекарска комисия установи, че здравословното състояние на бившия президент не му позволява да се защитава сам и че ако продължи, съществува огромен риск за здравето му.

Милошевич може да задава въпроси на свидетелите, но само когато те са проверени от защитниците му.

Аврамов обвини обучавани на Запад терористи за разпада на СФРЮ

Смиля Аврамов е била съветник за министерството на външните работи на бившата югославска федерация и е участвала в преговорите между Сърбия и Хърватия през 90-те години.

Тя заяви пред съда, че "терористични групи", обучавани в Германия, САЩ, Канада и Австралия са действали активно за разрушаването на бивша Югославия.

Милошевич иска да призове над 1000 свидетели, но едва ли ще може да стори това по време на 150-те дни по време на втората част от процеса, предаде кореспондентът на ББС.

Този месец пред съда трябва да се явят бившите премиери на Гърция и Русия, както и високопоставени политици от САЩ, Канада, Франция и Сърбия.

Още от Балкани