Първият учебен ден започва с протести на учителите

Първият учебен ден започва с протести на учителите

Ефективната стачка на учителите в средното образование ще започне на 24 септември, обявиха в понеделник от Синдиката на българските учители и от Независимия учителски синдикат към КНСБ. Синдикалистите изразиха надежда, че ще бъдат подкрепени и от колегите си от синдикат “Образование” към КТ “Подкрепа”.  

В първия учебен ден – на 15 септември - ще се проведе едночасова предупредителна стачка. Преди ефективната стачка са планирани още автошествие (19 септември), ден на мълчание в класната стая (20 септември), когато учители и ученици ще са в класните стаи, ще се преподава учебен материал, но няма да има вербална комуникация между двете страни.

Министърът на образованието Даниел Вълчев каза в понеделник, че на проведения отраслов съвет на ведомството са били изчистени “някои недоразумения” относно числата за заплати, цитирани през последните дни от медиите. Вълчев уточни, че на заседанието са били обсъдени исканията на синдикалните учителски организации за увеличаване на заплатите.

Синдикалните организации на учителите към КНСБ обаче опровергаха информацията, че са постигнали договореност с правителството по отношенията на исканията си. На срещата в министерството не успяхме да разберем дори дали ни се дава само информация за правителствени намерения или водим стачни преговори, коментира председателят на Независимия учителски синдикат към КНСБ Аспарух Томов.

Министър Вълчев поясни, че на съвета е била представена автентичната политика на правителството по отношение на доходите в средното образование и числата, обявени от премиера Сергей Станишев в неделя, се отнасят за заплатите на учителите и не се оспорват от синдикатите. Министър Даниел Вълчев посочи, че от 1 юли 2007 година средната брутна заплата на учител е 444,20 лв. след 10-процентното увеличение на заплатите. С допълнителното възнаграждение, което се получава под формата на 13-та заплата, средната заплата скача на 472,11 лв., уточни той.

Средната брутна заплата на учител в системата на средното образование през януари до септември 2007 година е 340,78 лв., като с допълнителното възнаграждение тя скача на 360,98 лв., опроверга министър Вълчев председателят на Синдиката на българските учители (СБУ) Янка Такева. Посоченото увеличение беше направено със задна дата на 1 септември и повечето от учителите реално не са го получили. Реалната средна брутна учителска заплата от 1 септември с 10 –те процента увеличение e 374,86 лв., поясни Такева. С надбавките от 13 – та заплата, средното възнаграждение е 395,86 лв. След обявеното ново 10-процентно увеличение от януари 2008 година, брутната средна учителска заплата ще нарасне на 412,34 лв. с надбавките ще стане 435,34 лв., а след облагането учителите ще получават в началото на следващата година реално около 345 лв.

На срещата в МОН днес е станало ясно, че Министерството на финансите не гарантира увеличението на учителските заплати от следващата година, които премиерът Сергей Станишев обяви публично в неделя. Според представения преди ден план, от началото на следващата година възнагражденията на учителите скачат с 10 процента, от 1 юли 2008 година с още 10 на сто. Диференцирана добавка, определена според качеството на труда, който всеки учител полага, ще дава възможност за допълнително увеличение. Сергей Станишев обяви, че след две години най-добрите учители ще получават над 920 лв.

Ако разговорите с правителството продължават по същия начин, ще извадим на светло всички чиновници от МОН, които участват в директорските бордове на различни дружества и възнагражденията, които получават там, заканиха се от КНСБ. “Ще видите на практика, как една секретарка от МОН получава повече от един професор”, коментира лидерът на КНСБ Желязко Христов. От синдикатите се заканиха да изкарат на светло и “престижното присъствие на министър Даниел Вълчев от Слънчев ден до Ривиера”, фирмите за частни уроци на заместник-министри и тези, които печатат учебниците.

От Министерството на финансите нямат представа откъде ще дойдат парите за увеличението на заплатите, което премиерът Станишев обещава, поясни Янка Такева. “Попитахме представителите на министерството, какъв е процентът от БВП в Бюджет 2008, който ще бъде заложен за сферата на образованието, и те ни обясниха, че нямат представа”, поясни Такева.

Попитан, дали се притеснява от провал на учебната година, заради учителските стачки, министър Даниел Вълчев отговори, че “се опасява само Халеевата комета да не кривне при своето поредно идване към Земята”. Министърът на образованието беше сигурен, че разговорите ще продължат и в сряда (12 септември) и решение ще се намери.

От синдикатите обаче се усъмниха, че срещата ще се проведе. Те настояват първо да получат писмени разчети за парите в бюджета за следващата година, които ще осигурят обещаното увеличение. В противен случай отказват да се явяват на преговори.

Според министър Даниел Вълчев, исканията на работещите в системата на образованието и науката - учители, университетски преподаватели и учени - имат морални основания. Но, “ако някой от синдикалните лидери е завършил училище за магьосници, то аз съм завършил обикновено училище и в този смисъл мога действително да кажа какво представлява бюджетът на образованието и на държавата", поясни министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?