Първият в света електроферибот тръгва в Норвегия от 2015 г.

Батериите на електроферибота ще се зареждат само да десет минути

Разработен е първият в света електрически автомобилен ферибот, който ще се движи с батерии, зареждащи се по време на паузите межу пътуванията на плавателния съд. Това съобщиха в петък от немската компания "Сименс" (Siemens), която е проектирала ферибота съвместно с норвежката корабостроителница "Фийелстран" (Fjellstrand).

Осемдесет метровият плавателен съд, който може да пренася 120 леки автомобили и 360 пътници, ще започне да плава от 2015 г. между норвежките градове Лавик и Опедал. Зареждането на батериите му ще отнема само десетина минути и ще става по време на почивките между курсовете на плавателния съд.

 

Корабите, които в момента се движат по този маршрут, използват средно около 1 милион литра дизелово гориво годишно и отделят за това време 570 тона въглероден двуокис и 15 тона азотни окиси.

 

Електрическият ферибот е разработен след провеждане на конкурс, организиран от Министерството на транспорта на Норвегия. Като награда при спечелване на конкурса, корабната компания "Норлед" (Norled) е получила лиценз да оперира по маршрута до 2025 г.

 

Фериботът е специално проектиран, за да отговори на изискванията на електрическата задвижваща система. Като катамаран с два тънки корпуси, той се движи с по-малко съпротивление във водата в сравнение с обикновените кораби. Корпусите му освен това са изработени от алуминий вместо с традиционно използваната стомана. Вместо с дизелов двигател, фериботът е оборудван с два електрически двигатели. Тези двигатели се захранват от батерия с тегло до 10 тона.

 

Като цяло новият кораб е наполовина по-лек спрямо конвенционалния ферибот. Това оказва пряко въздействие върху спецификациите на задвижващата система. Като се има предвид, че фериботът, който в момента обслужва маршрута, има двигател с мощност от 1500 киловата (кВ) или повече от 2 000 конски сили, батерията на новия кораб ще има мощност от 800 кВт. При нормални условия или работещ със скорост от 10 възела, батерията с мощност от 400 кВт ще е напълно достатъчна за обслужването на линията между Лавик и Опедал, посочва разработчикът

 

Стотици фериботи свързват континенталната част на Норвегия с островите край нейния бряг и осигуряват маршрути за своите многобройни заливи. Използването на батерия и на технология за презареждането ѝ, може да послужи за обслужването на всички до 30 минутни превози в страната чрез електрически задвижваните кораби, смятат в "Сименс".

Споделяне

Още от Бизнес