Първо дело и първи оправдани за цацаровото звено "Антикорупция"

Главният прокурор Сотир Цацаров

Създаденото по инициатива на главния прокурор Сотир Цацаров звено "Антикорупция" получи от съда първия резултат за своите усилия и той бе оправдателна присъда за бившия секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора Антоанета Василева.

Решението бе произнесено в четвъртък вечерта от състав на Софийския градски съд с председател Александра Йорданова.

Антоанета Василева беше предадена на съд преди 4 месеца по две обвинения за престъпления по служба. Първото бе за това, че не е провела процедура за възлагане на обществени поръчки, а сключила пряко договори за възлагане изпълнение на услуги за временно настаняване на жертви на трафик на хора във Варна и Бургас.

Прокуратурата я обвини в превишаване на права, тъй като въпросните договори могат да се сключват от председателя на комисията, а тя е била само главен секретар. Така прокуратурата я обвини в набавяне на облага за фондация "SOS – семейства в риск" в гр. Варна и за сдружение "Равновесие" в гр. Бургас. По договорите две неправителствени организации са получили 200 хиляди лева.

Второто обвинение срещу Василева е, че през пролетта на 2013 година е превишила правата си, като е сключила анекс към Рамково споразумение, по което страна е комисията. Сключването на такива споразумения също трябва да се прави от председателя. Според обвинението Василева подписала анекса с цел да набави за себе си облага от 3607 лв.

Прокуратурата беше поискала от съда условно наказание от 3 години затвор за Василева, но получи оправдателна присъда. Решението на градския съд не е окончателно и може да бъде протестирана пред Софийския апелативен съд.

Антикорупционното звено бе формирано през пролетта на тази година, след като премиерът Бойко Борисов и ГЕРБ се съобразиха с волята на главния прокурор да не се създава независима прокуратура за борба с корупцията по върховете на властта по т.нар. румънски модел.

Така се роди изключително тайното антикорупционно звено под личното ръководство на Сотир Цацаров. Още в началото на април бе обявено, че то ще функционира в пълно медийно затъмнение.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?