Първо ЕС, а сега и прокуратурата - Салвини печели от напрежението в обществото

Матео Салвини

Италианският твърдолинеен вътрешен министър Матео Салвини е яхнал вълната на обществената подкрепа след последния му сблъсък с Европейския съюз заради имиграцията. Този конфликт го изправи и пред нов противник - съдебната система на собствената му страна.

Десетдневната патова ситуация в южното пристанище Катания приключи, след като Ирландия, член на ЕС, и Албания, която е кандидат за присъединяване, приеха да допуснат на своя територия част от 150-те спасени в морето мигранти, на които Салвини отказа да слязат на италианския бряг.

Салвини обаче е разследван от сицилиански магистрат за предполагаема злоупотреба с власт и задържане на хора против волята им - изключително предизвикателство, което изглежда само засили политическите му позиции и одобрението за него в обществото.

"Той се опита да направи това, което според нас е правилно, и сега го разследват", каза 76-годишният пенсионер Себастиано Питера пред централната катедрала на Катания, след като вътрешният министър позволи на мигрантите да слязат от спасителен кораб. "Ние не сме боклукчийска кофа за Африка".

Около 650 000 души достигнаха италианските брегове от 2014 г., предимно от Африка. Страната дава убежище на 160 000 бежанци.

Забележките на пенсионера съвпадат с неофициално проучване сред зрители, извършено същия ден от телевизия "Скай", което показа подкрепа от 80 на сто за твърдата линия на Рим. Те съвпадат и с мнението на политически експерти, които казват, че разследването помага на антиевропейската кампанията на Салвини.

Социологическо проучване на Есе Ву Джи (SWG) в края на юли показа подкрепа от 30 на сто за Лигата, дясната партия на Салвини. За сравнение - на общите избори през март тя имаше подкрепа от 17 на сто. С това Лигата изпреварва най-големия си коалиционен партньор Движението "Пет звезди", което спечели близо два пъти повече места в парламента.

Колкото по-силен става Салвини във вътрешнополитически план, толкова по-голям натиск може да приложи върху партньорите си от ЕС, не само по въпроса за имиграцията, а и за фискалните правила на ЕС, казват експертите. Коалицията притиска Брюксел да одобри италианския бюджет за 2019 г., предвиждащ големи разходи.

"Прокурорът направи гигантска услуга на Салвини. Това го превръща в мъченик", каза Франческо Галиети, ръководител на консултантската фирма "Полиси сонар", специализирана в оценка на политическия риск.

Прокурорът Луиджи Патронаджо, който посети Рим в събота, за да разпита служители на вътрешното министерство като част от разследването си, отказа да бъде интервюиран от Ройтерс. Той започна миналата седмица разследването си срещу "неизвестни извършители" - предварителна стъпка в италианските съдебни разследвания, но по-късно Салвини заяви, че той е отговорен за действията на ръководеното от него министерство и предизвика прокурора да го арестува.

"Не се страхувам от нищо: разследвай ме, разпитай ме, арестувай ме. Аз съм ГОРД да се боря за защитата на нашите граници и сигурността на италианците и за защитата на бъдещето на нашите деца", заяви той в Туитър в най-напрегнатия момент от патовата ситуация.

Салвини на практика затвори пристанищата за спасените в морето кандидати за убежище, изисквайки от партньорите си от ЕС да приемат част от африканците, които бъдат качени на спасителни кораби край Италия.

Въпреки, че броят на мигрантите, пристигнали по море в Италия, отбелязва спад от 81 на сто за тази година, страните от ЕС не са поели ангажимент да приемат спасените в морето. На среща в петък представители на ЕС отново не успяха да постигнат споразумение, предвиждащо нещо повече от сегашното състояние, при което се разчита на доброволна помощ за всеки конкретен случай.

Лоренцо Преляско, ръководител на фирмата за анализи и проучване на общественото мнение YouTrend заяви, че разследването срещу Салвини ще засили подкрепата за него, също както през 90-те години бившият премиер Силвио Берлускони използва съдебните предизвикателства, за да привлече симпатиите на гласоподавателите.

"Не се и съмнявам, че това ще му помогне да активизира основните си привърженици", заяви Преляско.

Салвини получи подкрепа в цялата страна, въпреки че неговата Лига се зароди в богатата северна част на Италия с целта тя да се отдели от бедния Юг. По-късно партията се отказа от тези намерения.

В Катания дори тези, които не са запалени поддръжници на Салвини, вярват, че той не трябва да бъде разследван заради отказа си да пусне мигрантите на брега.

"Той (прокурорът) не направи добре, нито Салвини. Но ако трябва да избирам между двамата, ще избера Салвини. Не е правилно Италия да бъде единствената точка за дебаркиране", заяви 24-годишната Микела Мусумара, работеща в туристическа агенция в Катания.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Европа