Първо нападение срещу полските сили в Ирак, пострадали няма

Минометни снаряди бяха изстреляни в нощта на четвъртък срещу петък по логистична база на полски военни в Ал Хила в Ирак, предаде АФП, като се позова на полското министерство на отбраната. При това първо нападение няма жертви и разрушения.

Полските войници са били евакуирани незабавно, докато американските специални сили и жандармерия са започнали преследване на нападателите, които успели да избягат.

Това е първият инцидент срещу полските военни в Ирак. Около 300 войници от Полша се намират в района със задачата да подготвят пристигането на многонационалните сили, които от септември ще поемат контрола върху зоната за стабилност, поверена на Полша.

Българският контингент от близо 500 души също ще бъде разположен в полската зона. Вчера министърът на отбраната Николай Свинаров заяви пред комисията по външна политика, отбрана и сигурност, че риск за българските миротворци има, но той е ограничен, тъй като вражеските нападения са насочени предимно към американските войници.

Днес от Министерство на отбраната заявиха, че няма информация за инцидент в Ирак в близост до българските военнослужещи, изпратени там. Пресаташето на МО Румяна Стругарова уточни, че авангардната група на българския батальон е пристигнала в Ирак, но до момента българските военни не са докладвали за подобен инцидент.

Още от Свят