Първо ниска корупция, после ниски данъци

Първо ниска корупция, после ниски данъци

Правителството на България трябва да се справи с корупцията и след това да намалява данъците, защото тя е основната пречка за чуждите инвеститори. Това посочват западни анализатори пред агенция Ройтрес за плановете на кабинета да въведе плосък подоходен данък и да увеличи пенсиите. Така ще се стимулира потреблението и ще се влоши основният проблем на икономиката - раздуващият се дефицит по текущата сметка, казват анализатори, според които това са ходове за спечелване на избиратели преди местния вот наесен.

Българските власти смятат, че плановете за въвеждане на плосък данък от 10% ще помогне за привличането на повече чуждестранни инвеститори, за да бъде подобрен балансът във външната търговия, който в момента е в полза на вноса и продължава да се влошава. 

Икономически експерти обаче отбелязват, че намаляването на корпоративния данък не е успяло да привлече големи инвестиции, защото, за да спечели доверие, България най-напред трябва да се справи с корупцията. "Става дума за това, което Европейската комисия повтаря непрекъснато - корупция и организирана престъпност. Може би това са проблемите, върху които правителството трябва да се съсредоточи, а не плоският данък", казва Агата Урбанска, икономист в лондонската ING Wholesale Banking.

"Прекалено много се предлага в навечерието на местните избори. Трябваше да изчакат до 2009 г. Това е абсолютно ненужно", посочва тя.

"Без проблем можем да си представим, че догодина дефицитът по текущата сметка ще скочи над 20% от Брутния вътрешен продукт. Финансирането непрекъснато се влошава, така че това е много странна политика", казва Агата Урбанска.

Според прогнозите на правителството тази дупка за 2008 г. ще се разшири до 17.2% при досегашни очаквания от 12.8%, посочва Ройтерс.

Симон Кихано-Еванс от "Банк Аустрия" смята, че сега международните рейтингови агенции също ще се разтревожат от растящия натиск върху дефицита по текущата сметка и може да понижат инвестиционната перспектива в оценките си за България.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес