Първо официално бламиране: Нинова успя да наложи идеята си за конгрес на БСП с едва 4 гласа

Социалистите предлагат Станишев за нов мандат начело на ПЕС

Първо официално бламиране: Нинова успя да наложи идеята си за конгрес на БСП с едва 4 гласа

Едва с четири гласа Корнелия Нинова и ръководството на БСП взеха превес над вътрешната опозиция в партията. В събота на заседанието на Националния съвет на левицата лидерката бе на ръба на бламирането, след като само четирима души не достигнаха на противниците ѝ да не позволяват да реализира идеята си - свикване на заседание на партийния конгрес в края на този месец.

До свикване на Конгрес на партията можеше да не се стигне, след като в началото на днешното заседание делегатите в залата оспориха смисъла, срока на свикване и проекта за дневен ред на Конгреса, поискан от лидера на БСП.

След продължителен дебат дали изобщо има смисъл от заседание на най-висшия партиен орган, бившият депутат и член на партийното ръководство Димитър Дъбов предложи идеята на Нинова да отпадне от дневния ред в събота. Предложението му не се прие само с 4 гласа - 50 души гласуваха "за" идеята му, а 54 – против. Така на практика от присъствалите в залата едва четирима души повече защитиха исканията на лидерката си.

В крайна сметка след близо три часа дебати от пресцентъра на партията съобщиха, че заседание на конгреса все пак ще има. То е насрочено за 28 октимври и ще е с дневния ред, обявен от Нинова: БСП - алтернатива за България, Председателството на Съвета на ЕС - възможност за страната ни; и Бюджет 2018 - икономика, доходи, справедливост.

По информация от БСП и това решение е минало трудно - с едва 6 гласа превес на партийното ръководство над вътрешната опозиция.

Самото гласуване на дневния ред в началото на Националния съвет днес продължи повече от 40 минути. Обстановката бе изнервена от самото начало, което пък подхрани съмнения, че преброителите при гласуването не си вършат добре работата. Първоначално председателстващ заседанието бе Апостол Димитров, но щом се видя, че той не успява да овладее залата, Нинова лично се зае с воденето на дискусията.

Атаката на опозицията започна Георги Божинов, който попита каква е целта на свикването на конгрес в спешен порядък - само след 2 седмици, при това с дневен ред за изработване на "алтернативен бюджет" и занимания с антикорупционното законодателство, но не и с анализ на състоянието на партията. Той обяви, че от 66 частични местни избори, проведени в последните месеци, БСП има 3-4 спечелени и 1 балотаж. На всички останали места резултатите на левицата по думите му са "катастрофа". Той настоя днес или най-късно на нов, специален пленум или на конгрес да се направи анализ на изборните загуби.

Божинов заяви, че в рамките на 2 седмици не вижда как ще бъде изработен "алтернативен бюджет" на този, който властта ще внесе за 2018 г. И настоя по-късно пред журналисти, че ако ръководството на БСП не се справи с тази задача, лидерката Нинова "трябва да си ходи".

Нинова отговори на въпросите му след изказването му в залата с това, че решение за специален пленум за организационни вътрешнопартийни въпроси и анализ на частичните избори вече е приет в плана за работа на Националния съвет на предишно заседание. А решение за писане на алтернативен бюджет било взето и вече било проведено заседание на ръководството с председателите на съветите и комисиите в БСП по секторни политики.  Имало и регионални срещи и изработването на документа тече от месец в партията.

Дъбов обаче и след изказването ѝ поиска да разбере какво налага "този форсмажор" за свикване на конгреса, припомняйки че няма спомен до момента някога да е правено подобно нещо. Според устава на БСП въпроси от това естество са в компетенциите на пленума, а заседание на конгреса не е необходимо.

Дъбов обясни, че е възможно да има някой извънреден “кадрови въпрос – например избор на председател”.

По неофициална информация от изминалата седмица лидера на БСП Корнелия Нинова обмисля да поиска от конгреса вот на доверие, с което на практика да потвърди шефския си пост в партията. “Тя не иска да се занимава с кадрови въпроси до изборите догодина и това е начина, който е измислила”, каза пред Mediapool близки до нея. Въпреки това обаче се вижда, че влиянието на Нинова в партията е все по-разколебано след като тя отвори няколко фронта срещу себе си. От една стран хората близки до старото ръководство, а от друга Пловдивската и Варненската организации на партия.

По време на заседанието в събота Дъбов нарече проекта за дневен ред на въпросния конгрес "безумни неща". Работата по въпросния "алтернативен бюджет" би била "да вдигаме шум, който ще се забрави и ще замине". Според него, ако е необходимо да се свика конгрес, той трябва да се занимава с това, че "бяхме размазани" на частичните избори и с кондицията на БСП.

В крайна сметка макар и едва с четирима души превес Нинова успя да се наложи и конгрес все пак ще има.

Освен това решение БСП гласува да издигне кандидатурата на Сергей Станишев за нов мандат начело на Партията на европейските социалисти. По-късно той благодари на съпартийците си във фейсбук.   

На пленума на левицата не бе гласувано партийно решение за създаване на телевизия на партията. За нея се заговори от лятото, а Корнелия Нинова бе поела ангажимент да е готова до месец октомври. В началото на месеца стана ясно, че целта на социалистите е медията да заработи до идната година. Въпреки че разширеното ръководство е обсъждало "медийната тема", както казаха пред Mediapool депутати до конкретен извод не се е стигнало. Националният съвет е препотвърдил близо 1 300 000 лева за издръжка на социалистическите медии, от които 800 000 само за вестник "Дума". Обмисля се вариант за създаването на сайтове, които също да функционират като партийни, но концепцията им още не е окончателно изчистена. Единственият извод направен в посока създаване на телевизия на партията е, че подобен продукт би бил твърде скъп с неясен ефект. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?