Първо парите, после солидарността

Премиерът Йежи Бузек е в Брюксел, заедно с него е пристигнал половината полски кабинет. Тук са и членове на правителствата на още 11 страни-кандидатки и експерти от 250 европейски райони. Тема на форума е разпределението на средствата от структурните фондове на ЕС.

Поне така пише в програмата. На практика става дума за много повече. План-графикът за разширяването на ЕС отдавна се постави под въпрос. Все повече страни от ЕС се опасяват, че разширяването ще ги ощети финансово. Затова заедно с партньори от страните-кандидатки Бузек се опитва, въпреки всичко да съхрани приповдигнатото настроение.

Полският премиер заяви, че Варшава очаква средствата сред новите членки да се разпределят на глава от населението и смята, че финансирането за тях трябва да е не по-малко, отколкото за сегашните членове на Евросъюза. Ако не се спазва това правило, за нас ще е много трудно да настигнем икономически останалите от ЕС, допълни той. "Очакваме около 30 процента от /структурните/ фондове в бъдеще...може би от порядъка на около 8 милиарда евро годишно."

Полският премиер каза също, че ЕС трябва да преразгледа правилото, че кандидат-членка може само да получава помощ, равна на четири процента от нейния БВП. Според Бузек помощта трябва да бъде пет процента. Той добави, че Полша е започнала големи инфраструктурни проекти, които да допринесат за подобряване на икономическото ѝ положение като цяло.

Шведското председателство се бори за пари, срокове и приемливи проекторешения. За разлика от предишните етапи на разширяване на ЕС на Юг и Север, този път германците не проявяват щедрост. Испанците се опитват да изнудват, а италианците да се облагодетелстват. Дипломатите демонстрират оптимизъм, както го изисква професията им.

Комисарят по разширяването Гюнтер Ферхойген не вярва, че някоя от 15-те страни-членки ще поеме отговорността за забавянето на интеграционния процес. "С малко повече добра воля" ще се постигне съгласие. Лошото е, че никой не иска да даде тон и да направи компромиси.

Испанската позиция не е съвсем неразбираема. С приемането на по-бедни страни в ЕС ще намалеят средностатистическите доходи на човек от населението. Достъп до паричния кран на Брюксел ще има само онзи, чиито доходи са под средните. Днес Испания получава най-много субсидии от структурните фондове. Всяка година на 10 от общо 17 испански райони се отпускат 63 процента от средствата, предвидени в тези фондове, а те възлизат на 60 милиарда германски марки. Аснар не иска броят на субсидираните райони да се сведе само до Естремадура и Андалусия.

Германия също си прави сметката и не иска да се окаже в ролята на глупака, който ще финансира разширяването. Ако се запазят съществуващите споразумения за регионалните фондове в съответствие с искането на испанците, Германия, която внася най-много пари в касата на Брюксел, ще трябва да се бръкне още по-дълбоко в джоба. Тогава разширяването ще се оскъпи с още 80 милиарда евро, само Германия ще трябва да плаща годишно по 40 милиарда евро допълнително. Федералният финансов министър Айхел ще протестира най-енергично.

Според новата концепция на ЕС след разширяването на Изток субсидиите за "старите" членки на ЕС ще се намаляват много предпазливо и постепенно. Досега обаче дипломатите от ЕС така и не откриха коя формула да приложат, за да откликнат на испанските искания за "солидарност с Мадрид".

Бъдещият стопански министър на Италия Тремонти прояви същия егоизъм като Аснар. Той заяви, че ще подкрепи разширяването на ЕС само при условие, че бедният италиански Юг ще продължи да получава субсидии и след 2006 година. Гърция и Португалия разсъждават по същия начин, макар да се въздържат от подобни неизискани пазарлъци.

Финансирането на ЕС няма да може да се осигури, ако се задоволят желанията на Юга. Аснар също го знае. Въпреки това той продължава да упражнява натиск, защото иска да прибере "своето сено в плевнята", преди в началото на идната година да поеме на ротационен принцип председателството на ЕС, когато ще трябва безкористно да отстоява интересите на Съюза. "Файнаншъл Таймс" цитира шведски дипломат, според когото " следващите няколко седмици няма да бъдат много приятни".

Споделяне

Още от Европа

Одобрявате ли решението за частичен локдаун?