Първо питаш, после снимаш депутат

Операторите и фоторепортерите вече няма да могат да снимат депутатите в кулоарите на българския парламент, преди изрично да са им поискали съгласието да ги щракнат. Това предвиждат новите правила за дейността на журналистите в Народното събрание, оповестени от главния секретар на НС Огнян Аврамов.

Задължително съгласие, за да натиснат копчето за снимка, фоторепортерите трябва да търсят и от служителите на администрацията в парламента, както и от външни лица, влезли в сградата.

Главният секретар Аврамов уточни, че става въпрос за това да не се публикуват снимки или излъчват кадри, направени в кулоарите без съгласието на заснетото лице. Има някои снимки, които предизвикват недоволството на народните представители, добави той.

Няма конкретен повод за това правило, това е етично напомняне на текст от Конституцията и няма да пречи на работата на журналистите, обясни началникът на парламентарния пресцентър Силвия Симова, цитирана от БТА. Тя уточни, че забраната не се отнася за пленарна зала.

Симова каза още, че парламентарният пресцентър планира всеки първи понеделник от месеца да организира срещи с журналисти по актуални въпроси.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?