Първо посещение на американски посланик в НАП

Премиерът Стефан Янев пък прие посланиците на Русия и Германия

Посланикът на САЩ в България Херо Мустафа посети Национална агенция за приходите (НАП) в четвъртък, съобщиха от агенцията. За първи път се случва визита на американски посланик в това ведомство, изтъкват от агенцията.


Херо Мустафа се срещна с финансовия министър Асен Василев (вдясно) и с новия шеф на НАП Румен Спецов (вляво).

Преди това висшият дипломат се e срещнал и със служебния министър на финансите Асен Василев, който предложил двамата да посетят приходната агенция и да се срещат с новия изпълнителен директор на НАП Румен Спецов, който бе назначен на поста на 14 май.

Министър Василев е запознал посланик Мустафа със своите приоритети, свързани с преодоляване на последиците върху икономиката и гражданите, причинени от пандемията, повишаване на събираемостта на приходите, прозрачност и публичност на държавните разходи и подпомагане на икономическата активност. На срещата е била потвърдена ангажираността за продължаване на информационния обмен, сътрудничеството и взаимодействието в борбата с финансовите и валутни нарушения, и съвместните усилия за укрепване на бизнес климата в България.

Министър Василев е акцентирал и върху ключовите за България приоритети в двустранните отношения със САЩ, сред които е подкрепата за присъединяването на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, задълбочаването на стратегическото партньорство и възможността за привличане на инвестиции.

Същия ден Херо Мустафа се срещна и с министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров и директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, за да дари комплекти за PCR тестване за Covid-19. Дарението e осигурено от Отдела за военно сътрудничество към Посолството на САЩ и @EUCOM.


Срещата на посланика на САЩ Херо Мустафа със здравния министър Стойчо Кацаров.

С тези срещи посланик Мустафа започва разговорите си с представителите на служебния кабинет, каквито имаше и с членовете на предишния Министерски съвет на ГЕРБ.

Вероятно със същата опознавателна цел служебният премиер Стефан Янев прие в четвъртък посланиците на Русия и Германия.

В рамките на срещата с Елеонора Митрофанова са били подчертани "традиционно добрите връзки между двете държави", като е било акцентирано върху "здравите културно-исторически основи", независимо от последните скандали с гоненето на руските шпиони от София.


Премиерът Стефан Янев прие посланика на Руската федерация Елеонора Митрофанова.

"Откроена бе ключовата роля на прагматичния подход във взаимоотношенията между страните, както и необходимостта да се положат повече усилия в посока гарантиране на взаимния интерес, по-конкретно в областите на енергетиката и туризма. В края на срещата посланик Митрофанова пожела сила и мъдрост и успех на правителството", гласи правителственото прессъобщение.

По време на срещата си с посланика на Германия Кристоф Айхорн министър-председателят е потвърдил участието си в срещата на върха по линия на Берлинския процес, която ще се проведе под формата на видео конференция на 5 юли 2021 г. Обсъдена е и темата за перспективите за присъединяване на Република Северна Македония към Европейския съюз.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?