Първо решение на Комисията по досиетата падна в съда

Първо решение на Комисията по досиетата падна в съда

Павел Димитров, обявен от Комисията по досиетата за щатен сътрудник на Държавна сигурност, не е бил такъв, постанови административният съд в София. Това съобщи в сряда Димитров, който е областен председател на партията на Бойко Борисов ГЕРБ във Варна.

От съда потвърдиха информацията пред Mediapool, но уточниха, че мотивите няма да бъдат огласени, тъй като делото е секретно. Димитров обаче заяви, че съдът е обявил решението на Комисията по досиетата за необосновано и незаконосъобразно. 

Това е първото отменено по съдебен ред постановление на Комисията по досиетата. То обаче подлежи на обжалване пред Върховния административен съд (ВАС).

Павел Димитров бе посочен като щатен сътрудник на ДС през юли. Името му бе публично огласено, тъй като той е бивш член на Висшия съдебен съвет (ВСС). За него бе съобщено, че е служител на ДС, работил за Областното управление на МВР във Варна.

Знам какъв съм бил и затова бях уверен, че ще спечеля делото, заяви пред журналисти Павел Димитров. Професионалният ми стаж е преминал в борба с криминалната и икономическата престъпност. Никога не съм се докосвал до политически дела, допълни той.

Шефът на Комисията по досиетата Евтим Костадинов заяви пред Mediapool, че със сигурност ще обжалват решението пред тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС). Той уточни, че делото е било засекретено, защото към него е бил приложен протоколът от заседанието на комисията, който е таен.

Костадинов е присъствал на съдебните заседания и е много учуден от изхода на делото, защото и прокуратурата не е поддържала жалба на Павел Димитров.

Становището на МВР, с което архивът е предаден на Комисията по досиетата, потвърждава, че Димитров се е водил на отчет към ДС, добави Костадинов. Съгласно закона за досиетата, всички документи се предават на комисията с мотивирани доклади от съответните спецслужби. В тях се потвърждава в какво качество е водено лицето, за което се изпращат съответните материали. По този начин информацията за принадлежност на определен човек към ДС се засича по няколко канала.

В случая с Димитров осветяващите аналите на ДС се позоваваха на заповед № 1178/ 07.03.1983 г., с която той е изпратен на двумесечен курс в МВД-Волгоград-СССР. Освен това бяха приложени и още няколко документа - Заповед № 2624/ 15.08.1989 г. за изпращане на Димитров на 50-дневен курс в Ленинград. Заповед № 01.06.1990 г. за преназначаване от НМ за н-к отдел следствен – Варна при Главно следствено управление-МВР и му е присвоено звание полковник от ДС. И  заповед 667/ 27.07.1992 г. за уволнение по собствено желание.

От проверката на 5 състава на ВСС изплуваха общо 15 имена на висши магистрати, свързани с Държавна сигурност. В сряда Димитров заяви, че е удовлетворен от решението на Административния съд в София. Ако то бъде потвърдено и от ВАС, ще се създаде практика и всички, които възразяват на решенията на комисията (които не са никак малко), ще могат да ги атакуват в съда. 

“Изключително удовлетворен съм, тъй като съдебното решение отговаря на истината”, коментира Павел Димитров.

“Няма да анализирам обидните квалификации, които бяха изречени по мой адрес. Те са част от целенасочените атаки срещу мен. За съжаление, недоброжелателите ми в известна степен постигнаха целта си. Опетняването на името ми бе и една от причините да откажа да се кандидатирам за кмет на Варна. Заради тези атаки близо година аз и екипът ми работихме в изолация, но устояхме. Очевидно много хора се боят от мен, но ние не се отказваме и ще се борим докрай”, заяви Димитров.

”Този път хората, които ни атакуват, очевидно не случиха на мишена”, заяви и кандидатът за кмет на Варна от ПП ГЕРБ Свилен Крайчев. Решението на съда е доказателство, че партията ни не е съставена от ченгета, както твърдят мнозина, допълни той.

Решението на Софийския административен съд е прецедент в кратката история, която има България, с разсекретяване на архивите на бившата ДС и публичното осветяване на миналото на публични фигури. Президентът Георги Първанов е сред обявените сътрудници на ДС, който най-енергично се съпротивлява срещу решението на Комисията по досиетата за принадлежността му към бившите тайни служби. Към момента той не е давал индикации, че възнамерява да атакува това решение по съдебен ред.

Източници от съдебната власт коментираха, че не им е известно дали съдебният състав на столичния административен съд, председателстван от Ралица Романова, е бил подложен на натиск във връзка с решението за Павел Димитров.

Новият закон за разсекретяване на архивите бе приет през декември м.г. с голямо мнозинство и при безпрецедентен “натиск отгоре”, както се изразяваше депутат от левицата, досиетата да не бъдат изцяло разкрити. 

Запитан дали прецедентът, създаден от Софийския административен съд, може да предизвика вълна от жалби и работата на Комисията по досиетата да бъде обезсмислена, Евтим Костадинов заяви: “Вярвам в българското правосъдие и в законите”.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?