Първо ще се изчака българската експертиза, няма причини да се иска такава в чужбина

Градският прокурор на София Николай Кокинов заяви в понеделник пред Mediapool, че първо ще се изчакат заключенията от експертизите, които са назначени в България за изтеклите записи от телефонни разговори на шефа на митниците с премиера, с министри и депутати. Едва след това може да се вземе решение за изпращането на записите за изследване в чужбина. За да се стигне до там обаче, трябва да са изчерпани възможностите за анализ в България – т.е. родните вещи лица трябва да обяснят защо не могат да извършат експертизата, посочи Кокинов.

Министър-председателят Бойко Борисов, който обяви записите за манипулирани, каза, че ще ги изпрати за изследване в чужбина.

Прокурор Кокинов поясни пред Мediapool, че записите могат да бъдат изпратени за "частна" експертиза в чужбина, която ще се плати от този, който желае тя да бъде извършена. Такова заключение обаче не може да бъде приобщено към досъдебно производство, тъй като разследващият орган трябва да го е разрешил.

В Научноизследователския институт по криминалистика и криминология (НИКК) има цяла аудио лаборатория, в която работещите едва ли ще имат проблем да направят експертизата. Друг е въпросът, че НИКК е част от МВР.

Първите писмени стенограми и аудиозаписи на Ваньо Танов с финансовия министър Симеон Дянков и заместника му Владислав Горанов бяха разпространени на 5 януари. Вече 12-ти ден нито МВР, нито прокуратурата са се произнесли за тяхната автентичност. След това изтекоха стенограми от диалозите на Танов с депутатите от ГЕРБ Менда Стоянова и Искра Фидосова. На 14 януари се появиха аудиозаписи и стенограми от разговори на Танов с Бойко Борисов, Симеон Дянков и бившия зам.-шеф на митниците Антони Странджев.

Според уверенията на Кокинов от миналата седмица, експертизата трябва да е готова в края на тази седмица.

Брюксел очаква бърз отговор от София за изтеклите записи

Европейската комисия (ЕК) очаква от българските власти бърз отговор на искането си за повече информация по изнесените в пресата подслушани разговори, заяви в понеделник говорителят на комисията Марк Грей. Той добави, че в отправеното миналата седмица запитване до българското Министерство на правосъдие не е фиксиран краен срок за отговор, но че в комисията разчитат да го получат в кратки срокове.

Марк Грей припомни, че в Брюксел искат да знаят на първо място дали подслушването е било разрешено от съдия. В зависимост от това и от автентичността на записите, ЕК ще определи какви да бъдат евентуалните ѝ следващи стъпки.

Случаят със стенограмите от разговори между членове на кабинета и шефа на митниците в България, според които премиерът Борисов е оказвал натиск за спиране на митнически проверки в определена фирма, е преди всичко вътрешен въпрос за България, коментира Марк Грей на брифинг в Брюксел.

"Възползвайки се от механизма за сътрудничество и контрол (т.нар. мониторингов механизъм), питахме София как тези стенограми са излезли на бял свят и ще изчакаме отговора от страна на българското Министерство на правосъдието”, каза Марк Грей.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво показва отмяната на карантини за VIP- персони в България?