Първо ще се изчака българската експертиза, няма причини да се иска такава в чужбина

Градският прокурор на София Николай Кокинов заяви в понеделник пред Mediapool, че първо ще се изчакат заключенията от експертизите, които са назначени в България за изтеклите записи от телефонни разговори на шефа на митниците с премиера, с министри и депутати. Едва след това може да се вземе решение за изпращането на записите за изследване в чужбина. За да се стигне до там обаче, трябва да са изчерпани възможностите за анализ в България – т.е. родните вещи лица трябва да обяснят защо не могат да извършат експертизата, посочи Кокинов.

Министър-председателят Бойко Борисов, който обяви записите за манипулирани, каза, че ще ги изпрати за изследване в чужбина.

Прокурор Кокинов поясни пред Мediapool, че записите могат да бъдат изпратени за "частна" експертиза в чужбина, която ще се плати от този, който желае тя да бъде извършена. Такова заключение обаче не може да бъде приобщено към досъдебно производство, тъй като разследващият орган трябва да го е разрешил.

В Научноизследователския институт по криминалистика и криминология (НИКК) има цяла аудио лаборатория, в която работещите едва ли ще имат проблем да направят експертизата. Друг е въпросът, че НИКК е част от МВР.

Първите писмени стенограми и аудиозаписи на Ваньо Танов с финансовия министър Симеон Дянков и заместника му Владислав Горанов бяха разпространени на 5 януари. Вече 12-ти ден нито МВР, нито прокуратурата са се произнесли за тяхната автентичност. След това изтекоха стенограми от диалозите на Танов с депутатите от ГЕРБ Менда Стоянова и Искра Фидосова. На 14 януари се появиха аудиозаписи и стенограми от разговори на Танов с Бойко Борисов, Симеон Дянков и бившия зам.-шеф на митниците Антони Странджев.

Според уверенията на Кокинов от миналата седмица, експертизата трябва да е готова в края на тази седмица.

Брюксел очаква бърз отговор от София за изтеклите записи

Европейската комисия (ЕК) очаква от българските власти бърз отговор на искането си за повече информация по изнесените в пресата подслушани разговори, заяви в понеделник говорителят на комисията Марк Грей. Той добави, че в отправеното миналата седмица запитване до българското Министерство на правосъдие не е фиксиран краен срок за отговор, но че в комисията разчитат да го получат в кратки срокове.

Марк Грей припомни, че в Брюксел искат да знаят на първо място дали подслушването е било разрешено от съдия. В зависимост от това и от автентичността на записите, ЕК ще определи какви да бъдат евентуалните ѝ следващи стъпки.

Случаят със стенограмите от разговори между членове на кабинета и шефа на митниците в България, според които премиерът Борисов е оказвал натиск за спиране на митнически проверки в определена фирма, е преди всичко вътрешен въпрос за България, коментира Марк Грей на брифинг в Брюксел.

"Възползвайки се от механизма за сътрудничество и контрол (т.нар. мониторингов механизъм), питахме София как тези стенограми са излезли на бял свят и ще изчакаме отговора от страна на българското Министерство на правосъдието”, каза Марк Грей.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?