Първо участие на български контингент в мироналагаща мисия

За първи път в последните 12 години български контингент ще участва в мироналагаща, а не мироопазваща операция, стана ясно при инспекцията на 150-те войници, готвени за акцията срещу режима в Багдад. Поради характера на операцията има вероятност за нападения срещу българския контингент. Затова в състава му включен и охранителен взвод, който ще се грижи и за сигурността на местното население на съседната на Ирак държава, в която ще бъдат изпратени българите, ако се стигне до военен удар

Това обясниха днес министърът на отбраната Николай Свинаров и зам.-шефът на Генералния щаб на Българската армия ген.лейтенант Димитър Зехтинов, след като инспектираха подготвяните в Мусачево 150 военни от контингента. И Свинаров, и Зехтинов подчертаха, че за разлика от българските военни мисии в Босна, Косово и Афганистан, които участват в мироопазващи операции, задачите на този контингент са по-различни, защото той ще участва в операция, която налага мир. Затова и заплащането на участниците в този контингент ще бъде по-високо от това в другите мисии в чужбина.

Българският контингент няма да участва в преки бойни действия, но не са изключени терористични нападения или нанасяне на авиационни удари или удари с ракети по него, обясни ген.Зехтинов. Въпреки липсата на категорично доказани конкретни данни за притежавано от страна на Ирак оръжие за масово поражение, имало вероятност част от него да е скрито и то да бъде използвано, но участниците в българската рота имали готовност да му противодействат. "Ирак четири пъти е употребил химическо оръжие досега - един пък във войната си с Иран и три пъти при безредици", припомни той.

Контингентът ще се занимава с осигуряване на ядрена, химическа и биологическа защита и участие в ликвидиране на последствията при такива аварии. В този смисъл част от задачите му ще включват ядрено, химическо и биологическо разузнаване, обозначаване на заразените участъци, анализ на проби на вода, хранителни продукти, почва и други, обработване на техника и въоръжение. Част от задачите е и санитарна обработка на личния състав - т.е. специализирана баня, като в това число влизат не само военни, но и граждани на територията, на която ще бъде разположен контингентът.

От 22-ма души ще се състои взводът за ядрена, химическа и биологическа защита. В структурата на контингента влизат още командване от 7 офицери, национален поддържащ елемент от 5 офицери, три взвода за специална и санитарна обработка от общо 45 души и взвод за логистична поддръжка. Заради по-високия риск, в състава на ротата е предвиден и охранителен взвод от 15 души, както и 4 души военна полиция. Охранителният взвод ще осигурява защитата както на военните, така и на гражданите.

Медицинският екип се състои от четирима лекари от ВМА - травматолог, анестезиолог, токсиколог и психиатър. Трима от тях са участвали и в предишни мисии. С тази структура контингентът ще има пълна автономност. Осигурени са му и запаси за 30 дни.

Българските военни са подготвени за разузнавателни действия по маршрут от 1000 км на ден, да вземат до 30 проби на денонощие, да обработват до 240 танкове и да къпят до 3000 души.

В заповедта на министър Свинаров имало изрична забрана да се набират жени доброволки, въпреки че 10% от записалите се бяха именно такива. 25% или 438 души от участниците в контингента са били на предишни мисии в чужбина. Подготовката им в Мусачево е започнала на 3 февруари, разказа един от доброволците, и ще бъде завършена до следващия петък, след което те ще останат в поделението в очакване на решението дали и къде ще бъдат изпратени.

Ако трябва нещо да им пожелавам, то ще бъде да не заминават, каза днес Свинаров. Той гарантира, че ако няма нужната подготовка контингентът няма да бъде изпращан независимо от условията.

21,559 млн. лева ще струва на бюджета ни издръжката на българския контингент при евентуална военна операция срещу Ирак. Ако акцията продължи 6 месеца, сумата се увеличава на 31,524 млн.лева под условието, че няма ротация на контингента, обясни зам.-началникът на ГЩ по операциите. Тези пари ще бъдат осигурени от България, добави той. С това си изявление той влезе в противоречие с думите на военния министър Николай Свинаров от миналата седмица, че в момента се водили преговори САЩ да финансира българския контингент и тези средства само на първо време ще бъдат осигурени от бюджета на страната.

Днес, на въпрос докъде са стигнали преговорите, министър Свинаров заяви, че са в много начална фаза, защото трудно можело да се определи какво и как ще се поема без яснота за операцията и "конкретните разходи във времето". В момента можело да се преговаря само със САЩ, тъй като те са страната, която поиска подкрепата, но България все още няма яснота под чия егида ще е операцията и дали Щатите ще я финансират сами.

Най-вероятно до понеделник или вторник решението на Министерски съвет българските военнослужещи да получават по 100 долара дневно, ще бъде взето на подпис, каза още днес Свинаров. Той обясни, че това не е станало на вчерашното заседание на правителството, защото все още нямало яснота по други параметри от евентуалните разходи на страната по операцията като например в коя съседна на Ирак страна ще бъде настанена ротата и по кой начин ще се транспортира.

20 000 долара на човек, независимо от чина му, ще бъде застраховката за всеки от българските участници в операцията. През нейното времетраене, семействата им в България ще получават по една заплата и половина. Ще бъде направено всичко възможно и за осигуряване на ежедневна комуникация на войниците с техните близки. Решението за по- високото заплащане на войниците било взето заради спецификата на мисията, стана ясно от думите на Свинаров.

Днес той опроверга слуховете, че експерти от САЩ оглеждат и други летища освен Сарафово за евентуална операция. Свинаров припомни вчерашните думи на посланика на Щатите у нас Джеймс Пардю, че те не са заинтересовани от други летища и заяви, че това евентуално се прави за целите на други операции или съвместни учения. На въпрос дали все пак не е предвидено резервно летище, той каза, че при нужда от аварийно кацане, разрешението за това ще бъде дадено "по съответния ред" - т.е. на техническо ниво, без да се нарушава решението на НС, защото става въпрос за екстремна ситуация.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?