Първокласниците ще учат азбуката по нов начин

Първокласниците ще учат азбуката по нов начин

Първокласниците ще учат вече азбуката по нов начин, обяви в четвъртък министърът на образованието Тодор Танев във връзката с подготовката на новия буквар за първи клас.

Буквите ще бъдат разделени на три групи като ще се дава възможност заедно с усвояването им, децата да се въвеждат в процеса на четенето

Най-малките ученици вече няма да изучават първо гласните, а после съгласните, както досега. От догодина те ще учат първо гласните заедно с най-използваните съгласни. След това ще изучават звучните и беззвучните съгласни, а най-накрая ще овладяват "особените" случаи като “ч” и “щ”.

Задължителен елемент от буквара е стихотворението "Аз съм българче".

Първокласниците ще учат и числата до 100 като ще събират и изваждат само десетици, каза министърът на образованието Тодор Танев.

"Примерно десет стотинки плюс 20 стотинки. Те работят със стотинки и трябва да ги познават тези неща", каза още Танев.

"В пети клас по всички предмети ще се намалят новите уроци за сметка на упражненията и практическите занимания. Спазена е формулата 60 към 40 процента", каза проф. Танев.

Променя се и начинът за преподаване на история. В пети клас децата ще започнат с материала за най-древните времена.

Хронологично ще преминават през различните епохи, за да разберат как са се оформили различните общества и държави. Чак в Средновековието ще стигнат до българската история, която ще изучават паралелно с тази на останалия свят.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?