Първокласниците в София ще се приемат по нов ред

Отпадат дискриминационните критерии, районите на училищата са променени

Първокласниците в София ще се приемат по нов ред

Нови правила за прием на първокласниците предлага Столичната община. Отпадат част от допълнителните критерии за прием на децата, ако за едно място има повече от един кандидат с еднакъв брой точки, които бяха определени от прокуратурата като дискриминационни.

Освен това се променят и прилежащите райони на училищата, от което зависи кои първокласници ще са с предимство при приема. Така те няма да се ограничават от границите на административния район, в който е училището, а от това кои са най-близките блокове и улици.

Всъщност новите правила повтарят наредбата на Министерството на образованието и науката за прием в първи клас. Според тях децата ще се разделят в четири групи според постоянния или настоящия си адрес. Деца, които са регистрирани в района на училището от над 3 години ще попадат в първата група, която има най-голям шанс за прием. Във втората ще са кандидати, които имат адресна регистрация близо до училището, но тя е направена в период от 1 до 3 години преди кандидатстването. Третата група ще е за тези, които имат адресна регистрация в района от по-малко от година, а четвъртата за деца, чиито адрес е по-далечен.

Ако за едно място има повече от един кандидат, с предимство ще са децата, които са завършили подготвителна група в училището (3 точки), които имат брат или сестра в същото училище (16 точки), кръгли сираци са (7 точки) или пък имат увреждане от над 50% (5 точки). Отпадат действалите досега допълнителни критерии като месторабота на родителя в района на училището, както и критериите, въведени от самите училища като родители държавни служители или лекари в общинска болница. Именно тези изисквания за прием в първи клас бяха дадени на Комисията за защита от дискриминация.

В правилата за прием в първи клас в София се определят и прилежащите райони на училищата. Според местната власт те са очертани така, че в тях да попадат най-близките улици и блокове независимо, че може а са в друг административен район на столицата (правилата и прилежащите райони на училищата може да видите тук). Така би трябвало да се избегне съществуващото сега положение деца, които живеят срещу училището, да нямат предимство при кандидатстване в него, тъй като се водят в друг район. Това можело да се приема и като мярка срещу замърсяването на въздуха, тъй като родителите няма да карат децата си до училище, ако то е близо.

Новите правила трябва да се прилага за новата учебна година. Графикът с кандидатстването, класирането и записването ще бъде обявен в последствие. Всички процедури ще се правят на място в училищата, а не чрез централизирана система, както става кандидатстването за детските градини, а и в бъдеще за подготвителните групи в училищата.

Правила за прием в първи клас бяха въведени, тъй като за някои училища в по-големите градове има повече желаещи от местата и за да успеят да се класират в тях, родителите стояха на опашки с дни. Причината беше, че принципът за приемане беше "първият по време е пръв по място". Някои училища прибягваха до собствени правила, които включваха дори входен тест за учениците.

Промени ще има и в други общини. Община Пловдив например вече пусна за обществено обсъждане новите критерии. Основните критерии според постоянния или настоящ адрес са същите като в София. В Пловдив обаче децата не се разделят на групи, а получават точки – колкото по-отдавна са регистрирани в района, толкова по-голям резултат имат. За разлика от правилата в София там допълнителните критерии са повече – дават се точки за деца от административен район, съседен на този, в който е училището.

В Пловдив кандидатстването и класирането се правят онлайн и са централизирани. Дават се допълнителни точки за първо, второ и трето желание.

Във Варна също се кандидатства по електронен път. Там за момента не е публикуван проект за нови правила за прием в първи клас.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?