Първолаците тази година са повече, над половината училища още са в ремонт

Първолаците тази година са повече, над половината училища още са в ремонт

През новата учебна година първолаците ща се 63 966, което е с 370 деца повече спрямо миналата година, но незаетите учителски места са близо 2 хиляди. Повече от половината училища все още не са приключили традиционните летни ремонти три седмици преди началото на учебния процес, а в 25 школа вероятно санирането няма да приключи до 15 септември, но това нямало да попречи на обучението, съобщиха от просветното министерство в петък.

Според изнесените от ведомството данни сред тазгодишните първокласници ще има 732 деца със специални образователни нужди.

Очаква се най-много първокласници да има в София-град, тъй като подадените заявления за постъпване в училище са 9989. В Пловдивска област първокласниците ще са 6363, следвани от Бургаска област, където на училище се очаква да тръгнат 4552 деца.

Във Видинска област най-малко деца - 752, ще чуят за първи път училищен звънец на 15 септември.

Училището, което ще приеме най-много първокласници, е 119-то СОУ "Академик Михаил Арнаудов" в София, чийто праг за първи път се очаква да прекрачат 192 деца.

В 514 училища ремонтите за подготовката на новата учебна година вече са завършили, а в други 566 още са в процес на подновяване, допълни министерството на образованието, цитирайки министъра Румяна Коларова.

По думите ѝ в 25 училища е възможно дейностите по саниране и обновяване да не приключат до 15 септември, но без да възпрепятстват нормалното започване на учебния процес.

Незаетите учителски места в системата са 1928, като най много са свободните позиции за преподаватели по английски език. - 173. Следващиет най-търсени учители са тези по математика, за които има свободни сто места, и по български език и литература, за чието преподаване се търсят 77 души.

Преди учебната 2014/2015 година са закрити 10 училища заради липса на ученици. Пет от тези училища са основни и са в малки населени места, а три са професионални гимназии. "Единственият начин да се справим с проблема с малкото деца в селата и закриването на училища е създаването на средищни училища", е подчертала Румяна Коларова.

Тя е съобщила, че се проверяват две обществени поръчки – за доставка на компютърно оборудване и за мебелно обзавеждане на училищата.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?