Първомайски стачки в Гърция, арести в Турция

Първомайски стачки в Гърция, арести в Турция

Голяма част от центъра на Атина е затворена за движение във вторник заради традиционните първомайски демонстрации на гръцките синдикати, а услугите на обществения транспорт ще бъдат ограничени, информира в. "Катимерини", цитиран от БТА.

Членове на двата главни синдиката на Гърция - Общата конфедерация на труда (ГСЕЕ) и Федерацията на държавните служители (АДЕДИ) организират митинги на централния площад Клафтмонос, за да насочат вниманието към последиците от осемте години на мерки за икономии в страната. Комунистическият синдикат ПАМЕ също провежда демонстрация на площад Синтагма.

На водачите на моторни превозни средства се препоръчва да избягват центъра на столицата.

Общественият транспорт също бе засегнат. Железопътният транспорт и тролейбусите не предлагат услуги. Метрото ще се движи между 9 и 18 ч., а електрическата железница между атинско предградие Кифисия и Пирея се движи от 8 ч. Графикът на градските автобуси е от 9 до 21 ч., а на трамваите от 6 ч. Фериботите ще останат закотвени на пристанищата.

Моряшкият синдикат обяви вчера, че ще участва в 24-часова стачка по случай международния празник на труда. Стачката, която се очаква да продължи до полунощ, засегна всички видове плавателни съдове.

"Издигаме глас на протест и настояваме за бързо разрешаване на пенсионния проблем, за подписване на колективни трудови договори и за незабавно взимане на мерки за преодоляване на безработицата и за изплащане на изработените заплати на екипажите", се казва в огласено от синдиката съобщение.

Турската полиция е затворила главни пътища към истанбулския централен площад Таксим като част от мерките за сигурност по случай Първи май, съобщава ДПА.

Около 26 хиляди полицаи са разположени в Истанбул, включително около района Малтепе в азиатската част на града, където на синдикатите е позволено да организират чествания на празника в одобрена от властите зона.

Главната опозиционна сила - Народнорепубликанската партия, и някои водещи синдикати участват в митинга в Малтепе.

Неразрешен протест на малка лява политическа партия, която се опита да стигне до Таксим, бе разпръсната от полицията и 15 души бяха арестувани, съобщиха частната турска агенция Доган и активисти. Десетки хора, облечени в червено, се включиха в шествието.

Представители на някои синдикати са били допуснати да положат венци на Таксим на паметник в чест на независимостта на Турция и основаването на републиката през 1923 г.

Емблематичният площад в Истанбул и тази година е затворен за прояви по случай празника от съображения за сигурност. Полицията издигна заграждения вчера около площада, за да попречи на провеждането на демонстрации.

Площад Таксим бе затворен за първомайски манифестации от 1978 до 2010 г., след като на такъв митинг през 1977 г. при сблъсъци загинаха 37 души. Проявите през 2010 г. бяха мирни, но след като през 2012 г. забраната бе върната, отново имаше протести, придружени от насилие.

Споделяне

Още от Свят