Първото дело на спецсъда без споразумение завърши с условна присъда

Четири месеца след като заработи, Специализираният наказателен съд (СНС) постанови първата си присъда без сключено споразумение между прокуратурата и обвиняемия, стана ясно от прессъобщение на звеното във вторник. Наказанието обаче не е ефективно, а условно.

СНС осъди на две години условно и 4000 лева глоба Антон Петров, който се представил за полицай, за да си набави имотна облага.

В хода на делото той не се е признал за виновен и то е разгледано по общия ред, а не чрез сключено споразумение, както бяха досега разгледаните дела.

Според обвинителния акт в схемата на изнудването е замесен и трети човек. Той се обадил на пострадалия по делото и му заявил, че е уличен в кражба на вещи, съветва пострадалия да се покрие като си подсигури предварително по-голяма сума пари. След тези разговори в схемата се намесва и Антон Петров. Той се представител като служител на МВР и казал на жертвата - или дава 1700 лева, за да го покрие, или ще му съсипе живота и ще го вкара в затвора. Петров накрая успял да вземе парите.

По време на процеса обаче мнимият полицай не се признал за виновен. Затова делото е било разгледано по общия ред. Приключило е за 54 дни с 2-годишна условна присъда и четири години изпитателен срок. Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Апелативния специализиран наказателен съд.

В началото на март председателят на СНС Георги Ушев заяви, че от 10 дела в съда седем са приключили със споразумение, което го изненадало.

Споделяне

Още от България