Първото дело срещу Николай Цонев започна "стройно" и в негова полза

Първото дело срещу Николай Цонев започна "стройно" и в негова полза

Първото от поредицата дела срещу бившия военен министър Николай Цонев започна безпроблемно в съда. В сряда Цонев бе доведе с белезници, за да отговаря за сключването на договор с американска фирма за закупуването на поточна линия за производство на метални конструкции.

Стартът на делото започна с разпит на седем свидетели. Сред тях бе и Николай Младенов, който, преди да поеме външното министерство, бе сложен за военен министър в правителството. Именно Младенов даде сделката на прокуратурата.

Според обвинението Цонев е нарушил служебните си задължения и "в противоречие с указание на финансовия министър" е одобрил закупуването на поточната линия. От подписването на контракта настъпили вреди за държавата за 8 милиона лева.

Николай Младенов започна показанията си като припомни, че след като е поел поста от Цонев, е започнал да научава за харчовете на министерството по сключени договори. По конкретната сделка са констатирани нередности, тъй като не била проведена обществена поръчка. А това станало, защото имало само един кандидат за доставка на техниката. Освен това необходимостта от тази поточна линия била съмнителна.

При предаването на поста обаче Цонев е съобщил на Младенов, че е сключена сделката за поточната линия, стана ясно от думите на последния. "Имахме съмнения за обстоятелствата по сделката и затова я пратихме на прокуратурата", добави Младенов. Той обаче обясни, че бюджетът на министерството е бил изразходван, преди той да встъпи в длъжност. Някъде в показанията си Младенов все пак призна, че е имало обществена поръчка за линията, но се явил само един кандидат, което не е "морално".

Показания дадоха и чиновници от военното министерство, които са били в комисията по провеждане на поръчката и сключването на сделката. Те с нищо не уличиха бившия си министър и дори се похвалиха, че са успели да издействат доставката на техниката да е за сметка на фирмата. Хонорарите на експертите също не били поети от бюджета на ведомството, за което настоявали продавачите.

Свидетелите казаха, че Николай Цонев не се е намесвал в работата им нито за миг. Не им е давал препоръки, те одобрили кандидата и договорът бил сключен.

Прокурорът по делото коментира, че е имало политическо решение за закупуването на ненужната, според него, техника.

Делото продължава след около месец, когато се очаква разпитът на нова порция свидетели.

Николай Цонев е от първи април в ареста по обвинение за даване на подкуп. Срещу него има досъдебно производство и за неправомерно разпореждане със средства - увеличил капитала на държавното дружество "Терем” ЕАД с над 38 млн. лв. Така е позволил постъпилите в дружеството финансови средства да останат в "Терем”, вместо на държавата да се изплати дивидент от близо 19 млн. лв. Обвинен е и по дело отпреди години - за договори за закупуване на самолетни части. Тогава Цонев е бил управител на дружество "Снабдяване и търговия" ЕООД към МО.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?