Първото дело срещу Валентин Димитров внесено в съда

Първото дело срещу Валентин Димитров внесено в съда

Софийската градска прокуратура (СГП) внесе в петък в Софийския районен съд (СРС) първия обвинителен акт срещу бившия директор на "Топлофикация-София" Валентин Димитров. Той е обвинен за това, че от 2000 г. до задържането му на 4 юли 2006 г. не е декларирал пред БНБ преводи на валута по негови сметки в Австрия.

Сумата, за която прокуратурата обвинява Димитров, е около 4 милиона евро. Предстои съдът да прецени дали делото да започне през есента или да го върне на прокуратурата, ако в него бъдат открити процесуални нарушения.

Разследването срещу Валентин Димитров продължава вече около година. В началото от Софийска градска прокуратура обявиха, че той е “изпрал” в Австрия 1.64 милиона евро, но откритите впоследствие суми по сметките му достигнаха 7 милиона евро. Част от тях бяха открити в негови сейфове в Пощенска банка в България.

Прокуратурата твърди, че разполага с издадени уверения от БНБ, че тези пари не са декларирани. Няколко седмици след започване на процеса, в съда ще бъде внесено и обвинението срещу Димитров за укриване на данъци. Преди месец и половина в Софийски градски съд бе внесено и искане за конфискация на сумата в полза на държавата. В началото на април Димитров пространно обясни пред медиите, че въпросните пари всъщност не били негови, а на фирми, които са му ги предоставили да ги управлява, защото бил известен като добър бизнес мениджър.   

Въпреки, че процесът срещу бившия шеф в “Топлофикация - София” най-накрая ще стартира, все още няма яснота кога ще бъде внесено обвинението за пране на пари. До този момент СГС на няколко пъти напомни на прокуратурата, че не разполага с достатъчно доказателства в тази посока. Главният прокурор Борис Велчев публично заяви преди две седмици, че няма намерение да се отказва от това обвинение.

Въпреки това той призна, че има проблеми при доказването на предшестващото престъпление, което е породило престъпните капитали – длъжностното присвояване.

Делото за източването на “Топлофикация - София”, което се превърна и в епицентър на корупционния мегаскандал “Овчаров – Александров”, е под засиленото внимание на Европейската комисия.

 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?