Първото дело срещу Вальо Топлото ще е за нарушение на валутния режим

Първото дело срещу Вальо Топлото ще е за нарушение на валутния режим

Първото стартирало дело срещу бившия изпълнителен директор на “Топлофикация - София” Валентин Димитров най-вероятно ще е за нарушение на валутния режим. Това заяви в сряда пред Mediapool наблюдаващият прокурор по делото за източването на столичното парно Божидар Джамбазов.

Във вторник държавното обвинение е внесло в съда трето обвинение срещу Димитров, известен като Вальо Топлото, по чл. 251 от Наказателния кодекс (НК) за прикриване на суми, постъпвали по неговите сметки в чужбина. Разпоредбата въвежда наказание до 6 години затвор за лица извършили нарушения в особено големи размери на въведения с акт на БНБ валутен режим в страната.

По думите на Джамбазов обвинението в този случай ще се фокусира само върху сметките на Димитров в Австрия. В тях преди една година бяха открити около 4 милиона евро. Прокуратурата твърди, че разполага с издадени уверения от страна на БНБ, че тези пари не са декларирани.

В съда вече е внесено и искане за конфискация на сумата в полза на държавата. Преди две седмици Валентин Димитров пространно обясни пред медиите, че въпросните пари всъщност не били негови, а на фирми, които са му ги предоставили да ги управлява.   

До сега срещу бившия шеф на енергийното предприятие бяха повдигнати обвинения само за пране на пари и укриване на данъци. Очакванията на прокуратурата са процесът по внесеното обвинение за нарушение на валутния режим да стартира по-бързо, тъй като голяма част от доказателствата вече са събрани. Това трябва да стане до месец.

За останали две обвинения се спрягат прогнози между 2 и 4 месеца. В последствие трите дела ще бъдат обединени.

Както Mediapool вече писа, делото за източването на “Топлофикация - София” е под засиленото внимание на Европейската комисия. През тази седмица държавното обвинение и следствието ще трябва да отчетат свършеното по това разследване, както и по други знакови дела.

Споделяне

Още по темата

Още от България