Първото ново кръстовище на две нива в София ще е готово през май

Останалите пет неясно кога

Първото ново кръстовище на две нива в София ще е готово през май

Първото ново кръстовище на две нива в София ще е готово до края на май. То се намира на пресечката на булевардите “Андрей Сахаров” и “Андрей Ляпчев”. С пускането на мостовото съоръжение очакванията са да се облекчи трафикът по бул.”Александър Малинов”.

 

Това обещаха в петък кметът на София Йорданка Фандъкова и изпълнителят на обекта “Трейс Виа”. Фандъкова разгледа изграждащата се метална конструкция в базата на компанията в Казичане. Тя тежи 400 тона, а гаранцията, която дава фирмата за нея, е 100 години.

 

Изграждането на кръстовището ще струва на общината над 8.8 млн. лв. Договорът с “Трейс Виа” беше сключен през февруари 2009 г. Реалното строителство обаче започна през август 2011 г., като срокът за изграждане на самото съоръжение е 8 месеца.

 

Освен него се изгражда и ул.”Свети Киприян”, както и около 600 метра канализация. Така решаваме комплексно въпроса с тази територия, посочи Фандъкова.

 

Първи копки на други две кръстовища

 

През тази година ще има първи копки на други две кръстовища на две нива, обеща още столичният кмет. Едното е при телевизионната кула между булевардите ”Пейо Яворов” и “Драган Цанков”, а другото е между бул.”Акад. Иван Е. Гешов” и ул.”Св. Георги Софийски”.

 

Проектирането за кръстовището при телевизионната кула е приключило и до месец очаквам да има разрешително за строеж, каза Фандъкова. По думите ѝ за другото кръстовище в момента тече съгласувателната процедура.

 

За други две кръстовища – на бул.”Пейо Яворов” и бул.”Стоян Михайловски” при семинарията и на бул.”Акад. Иван Е. Гешов" и бул.”България” засега няма планове.

 

Финансирането на петте кръстовища на две нива е със заем от Европейската инвестиционна банка за 42 млн. евро и от общинския бюджет.

 

Търговете за тях бяха разиграни още през 2008 г., а договорите сключени в началото на 2009 г.

 

ГБС Инфраструктурно строителство” с лъвския пай

 

Лъвския пай от поръчките взе “ГБС Инфраструктурно строителство” на Симеон Пешов. Те трябва да построят двете кръстовища по бул.”Пейо Яворов” при телевизионната кула и при семинарията. Стойността на договора с тях е над 88.2 млн. лв. с ДДС.

 

Двете кръстовища по бул.”Гешов” трябва да се изградят от “Балканстрой” срещу 38.7 млн. лв. с ДДС.

Кръстовище на две нива при Лъвов мост неясно кога

Кръстовището на две нива при Лъвов мост ще се строи, но не е ясно кога. Вече седми месец тече тръжната процедура, която трябваше да приключи на 16 март. Срокът ѝ обаче е удължен с нови два месеца. Не мога да притискам комисията да работи, важното е да свършат качествено работата, документацията е сложна, каза Фандъкова.

Индикативната стойност на обекта е около 20 млн. лв. Според специалисти съоръжението трябваше да бъде направено, докато течеше строителството на метрото, за да се използва затварянето на булеварда. Сега, ако строителството на кръстовището тръгне, трафикът отново ще трябва да се отклонява.

Споделяне

Още от България