Първото от 9 г. повишение на лихвите в САЩ вероятно пак ще бъде отложено

Първото от 9 г. повишение на лихвите в САЩ вероятно пак ще бъде отложено

Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ се насочва към повишаване на основните си лихви, които са на рекордно ниски равнища. Все още обаче има малка вероятност това да се случи сега, отбелязва Асошиейтед прес.

След двудневно заседание по паричната политика централната банка на САЩ ще публикува по-късно днес съобщение, което ще бъде анализирано подробно за насоки, кога евентуално регулаторът ще повиши водещата си лихва за първи път от 2006 година. Няма да има обаче пресконференция на президента на УФР Джанет Йелън.

Макар мнозина икономисти да очакват първото повишение на лихвите през септември, те са на мнение, че днешното съобщение няма да даде ясен сигнал за точния момент. Йелън подчерта, че решението ще зависи от най-новите икономически данни. УФР все още иска да си остави "отворени вратички".

Все пак ръководителката на УФР не остави голямо съмнение, че институцията се готви да вдигне краткосрочните лихвени равнища до края на годината от нулевите нива, които определи при финансовата криза през 2008 година. Сега, когато американската икономика и пазар на труда растат устойчиво, необходимостта от свръхниски лихви отслабва.

Икономиката ни е в много по-добро състояние, заяви по-рано този месец Йелън пред Конгреса. Почти сме стигнали там където искаме, като сега сме на мнение, че икономиката не само може да понесе, но се нуждае от по-високи лихви, допълни тя.

Американската икономика все още е изправена пред редица рискове - от производство и инвестиции, които не са на необходимото равнище, до проблеми в Азия и Европа, които се отразяват на финансовия пазар. Инфлацията остава под определеното от УФР ниво.

Равнището на безработица е почти нормално - 5,3 на сто, но други показатели за пазара на труда не са чак толкова добри. Нарастването на заплащането като цяло остава вяло, а много хора работят на непълно работно време, тъй като не могат да си намерят работа на пълно работно време.

Йелън подчерта, че когато УФР започне да вдига лихвите, това ще става постепенно. Идеята е да не се отслаби икономиката, която се повлиява добре от ниските лихвени равнища. Тя предлага повишенията да са малки, следвани от пауза, за да може централната банка да прецени ефекта от лекото вдигане на лихвите върху икономиката.

Въпреки че заседанието през септември, когато Йелън ще даде пресконференция, се приема като най-подходящия момент за вдигане на лихвите, някои анализатори са на мнение, че УФР може да изчака до декември.

Споделяне

Още от Бизнес