Първото важно решение на новия ВСС бе за заплатите

Първото важно решение на новия ВСС бе за заплатите

Членовете на новоизбрания постоянно действащ Висш съдебен съвет гласуваха в петък увеличение на възнагражденията си с 2% за всяка прослужена година. Основната заплата на висшите магистрати е около 2000 лв. и е равна на заплата на съдия от Върховния касационен съд. При положението, че средният стаж на новите членове на съвета е около 20 години, това реално ще вдигне заплатите им до почти 3000 лева.

Решението бе взето въпреки предложението на председателстващата съвета министър Миглена Тачева гласуването да бъде отложено.

Увеличението на трудовите заплати сега не е подходящо заради учителските протести, каза правосъдният министър. Тя определи като “нецелесъобразно, дори незаконосъобразно да се гласуват и допълнителни пари и за участие в комисии към ВСС”. Това гласуване обаче бе отложено.

Преди една година избухна скандал между съдебната власт и парламента след като класът за прослужено време на всички магистратите беше намален от 2 на 1 процента. С новия Закон за съдебната власт правото на магистратите да взимат своите 2 процента бе върнато, но бе сложен таван от 40 процента. 

ВСС избра нови състави за разглеждане на девет дисциплинарни производства, залежали от стария съвет, сред които това срещу следователката Татяна Шарланджиева, прочула се покрай скандала “Александров – Овчаров”, и прокурора Николай Ганчев, който освен с хотела си и близостта си с бившия главен прокурор Филчев, нашумя около контактите си със смятания за съмнителен бизнесмен от Русе Илиян Пенев – Мацола. Всички прокурори във ВСС си направиха самоотвод от дисциплинарната комисия за Ганчев.

ВСС реши още от другата сряда да започне процедурата за внасяне на предложения за наследник на Иван Григоров, чийто мандат като председател на Върховния касационен съд изтича.  

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?