Първото заседание на новия либийски парламент се състоя в източния град Тобрук

Три четвърти от депутатите в новия либийски парламент се събраха на първото си официално заседание в източния град Тобрук, предаде Асошиейтед прес.

200-членният парламент бе избран в края на юни, но влиянието му остава под въпрос в обстановка на продължаващи сражения между милиции за контрол на богатата на петрол страна.

През последните седмици 230 души бяха убити, а няколко хиляди - ранени, летището на столицата Триполи бе разрушено, а хиляди либийци и чужденци се скупчиха на граничния контролно-пропускателен пункт с Тунис, за да избягат от страната.

"Либия не е провалена държава. Ако ситуацията в Либия излезе извън контрол, ще пострада целият свят", заяви председателстващият заседанието новоизбран депутат Абу Бакр Биира, призовавайки международната общност за помощ.

Заседанието се състоя в Тобрук, на около 1500 км източно от Триполи, защото главният град в Източна Либия - Бенгази, бе сметнат за твърде опасен заради сраженията между ислямистки групировки и лоялни на бившия генерал Халифа Хафтар войници.

Заседанието бе бойкотирано от проислямистките депутати и съюзниците им от западния град Мисрата, според които то е трябвало да бъде свикано от председателя на доминирания от ислямистите предишен парламент Нури Абусахмаин.

Според анализатори присъствието на заседанието на представители на Арабската лига, мисията на ООН в Либия и Организацията ислямска конференция потвърждава легитимността на сесията.

Присъстваха и 160 депутати от 188. Останалите 12 празни места бяха от региони, където не се произведоха избори поради нестабилността им.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?