Първото заседание на новия либийски парламент се състоя в източния град Тобрук

Три четвърти от депутатите в новия либийски парламент се събраха на първото си официално заседание в източния град Тобрук, предаде Асошиейтед прес.

200-членният парламент бе избран в края на юни, но влиянието му остава под въпрос в обстановка на продължаващи сражения между милиции за контрол на богатата на петрол страна.

През последните седмици 230 души бяха убити, а няколко хиляди - ранени, летището на столицата Триполи бе разрушено, а хиляди либийци и чужденци се скупчиха на граничния контролно-пропускателен пункт с Тунис, за да избягат от страната.

"Либия не е провалена държава. Ако ситуацията в Либия излезе извън контрол, ще пострада целият свят", заяви председателстващият заседанието новоизбран депутат Абу Бакр Биира, призовавайки международната общност за помощ.

Заседанието се състоя в Тобрук, на около 1500 км източно от Триполи, защото главният град в Източна Либия - Бенгази, бе сметнат за твърде опасен заради сраженията между ислямистки групировки и лоялни на бившия генерал Халифа Хафтар войници.

Заседанието бе бойкотирано от проислямистките депутати и съюзниците им от западния град Мисрата, според които то е трябвало да бъде свикано от председателя на доминирания от ислямистите предишен парламент Нури Абусахмаин.

Според анализатори присъствието на заседанието на представители на Арабската лига, мисията на ООН в Либия и Организацията ислямска конференция потвърждава легитимността на сесията.

Присъстваха и 160 депутати от 188. Останалите 12 празни места бяха от региони, където не се произведоха избори поради нестабилността им.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят