Пърженото излиза от менюто в детските градини

Пърженото излиза от менюто в детските градини

Пълна забрана на пържените храни в детските градини предвиждат промени в наредба на здравното министерство за здравословното хранене в детските заведения на децата от 3 до 7 години.

Досега беше допустимо пържени храни да се предлагат до два пъти седмично само при целодневно хранене и при спазване на специални изисквания. При пърженето трябваше да се използват само пресни мазнини без прегряване на мазнината. Не беше допустимо да се използват за пържене хидрогенирани растителни мазнини. Мазнината от фритюрниците и пържолниците трябваше да се подменя след изпържване на храните за деня. При приготвянето на ястия не се допускаше влагането на мазнина, използвана преди това за пържене.

Сега пърженето изобщо отпада като опция от менюто. Напълно се забраняват и храни, съдържащи хидрогенирани мазнини.

Освен това детските градини ще трябва да разнообразяват съществуващият и в момента задължителен всекидневен прием на плодове и зеленчуци.

Сега градините са длъжни да включват в менюто общо 500 грама зеленчуци и плодове за децата на възраст от 3 до 5 години и 600 грама за децата на възраст от 5 до 7 години при целодневно хранене. Вече препоръчителният дневен прием на плодове и зеленчуци става 380 грама за децата от 3 до 5 години и 480 грама за децата от 5 до 7 години, но се намалява сериозно приемът им под формата на сокове и нектари.

Занапред градините трябва да осигуряват и “разнообразие на зеленчуци и плодове“ като в менюто се включват най-малко три вида пресни зеленчуци и най-малко три вида пресни плодове седмично.

Включените в менюто салати или плодови салати трябва да са без добавени захар и сол.

Отново се намаляват и дневните допустими количества за прием на захар и сол.

Приемът на добавени захари трябва да се ограничава до 10% от енергийната стойност на храната, оптималният прием е до 5% от енергийната стойност на храната за деня.

Въвеждат се и по-строги изисквания към месото, което ще се сервира на децата, като се допуска то да е единствено охладено. Както и досега то трябва да е без видими тлъстини, сухожилия и кости.

Освен това децата трябва да консумират конфитюри и мармалади само с екстра качество, сирене, кашкавал и извара - само от краве мляко.

Предвижда се консумацията на мазнини да е в границите 25-35% от енергийната стойност на храната, тъй като в храненето на децата е необходимо ежедневно да присъстват и добавени мазнини, осигуряващи енергиен прием и прием на важни за здравето мастни киселини и мастноразтворими витамини.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество