"Пас" от София относно мандата на ЕК за преговори по "Северен поток-2"

България не иска да разсърди Русия, но може да изпадне в незавидно положение, ако темата остане за нейното председателство

"Пас" от София относно мандата на ЕК за преговори по "Северен поток-2"

България е предпочела да играе "пас" в раздаването на картите от държавите членки на Евросъюза относно поискания от Брюксел мандат за преговори с Москва за строежа на втората част на газопровода "Северен поток" от Русия по дъното на Балтийско море до Германия. Явно идеята на София е хем да не разсърди "Газпром", очаквайки газовият монополист все пак да склони да захранва лелеяния от премиера Бойко Борисов хъб, хем да не връзва ръцете на Европейската комисия при бъдещите ѝ действия относно "Северен поток-2".

В същото време обаче, ако дискусията около газовия проект се проточи, страната ни може да изпадне в незавидно положение по време на нейното европредседателство в началото на 2018 г. да се водят тежките разговори с Русия и да трябва да заема по-ясна позиция.

В началото на юни ЕК реши да поиска от страните членки мандат за водене на преговори с Русия по оспорвания "Северен поток 2". В края на месеца заместник председателят на ЕС и комисар по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович обяви, че 13 държави са дали зелена светлина. Според изнесена от Ройтерс неофициална информация, подкрепата е дошла от Италия, балтийските страни и повечето от източноевропейските. Германия, която пряко участва в газовия проект, както и Франция и Австрия, чиито компании финансират строежа, са се въздържали да вземат отношение.

Въздържание от най-потърпевшия

Същата позиция е предпочела да заеме и България. Страната ни е пратила становище, в което се посочва, че "не възразява срещу нито един газов проект, който допринася за диверсификацията на източниците и маршрутите на доставка на природен газ в Европа, и очаква равнопоставено третиране на всички газови проекти от страна на Европейската комисия", научи Mediapool от отлично информирани правителствени източници.

"Северен поток-2" обаче нито разнообразява източниците, нито маршрутите, тъй като трасето му дублира вече изградения тръбопровод "Северен поток", захранваш германския пазар с руски газ и засилващ на практика пазарното присъствие на "Газпром" в Евросъюза. Връзката на "Северен поток" с немския газопровод ОПАЛ пък позволява на руската суровина да стигне до Чехия и да получи достъп до Централна и Източна Европа.

България всъщност ще е сред най-потърпевшите от реализацията на "Северен поток-2", чиято цел е да заобиколи Украйна като транзитен маршрут до европейските страни. През Украйна до България стигат годишно между 13 и 14 млрд. куб. м газ, които после отиват до Турция, Гърция и Македония. Целта на Кремъл е да затвори украинския маршрут от 2020 г., което автоматично реже приходите на държавната "Булгартрансгаз" от транзитни такси. След последното леко повишаване на тази тарифа през 2016 г., става въпрос за около 150 млн. долара годишно.

Шерше льо хъб...

Борисов обаче продължава да се надява, че "Газпром" ще осигури над 15 млрд. куб. метра синьо гориво годишно за подготвяния газов хъб край Варна и въжделенията му се подсилват от изпратеното преди ден от Еврокомисията писмо, с което Брюксел дава зелена светлина за газпромовски газ в газоразпределителния център.

В момента "Булгартрансгаз" и "Газпром" преговарят по два варианта за руски газови доставки за хъба – това да става по дъното на Черно море като модификация на спрения в края на 2014 г. "Южен поток" или страната ни да приеме на своята граница с Турция втората тръба на "Турски поток". Подобна сделка би неутрализирала ефекта за България от реализацията на "Северен поток 2".

Според запознати с преговорите с "Газпром" за доставките за хъба именно заради тях е и пасивната позиция на София по въпроса с мандата за преговори за "Северен поток 2".

Асото се пазело за когато се наложи

"Позицията на България за "Северен поток 2" е изчаквателна, защото все още не е ясен форматът на преговорите на Брюксел с Москва. Това тепърва ще се обсъжда от страните членки, а процедурата позволява и на следващ етап да се заеме по-ясно позиция по въпроса. Сега може и да играем пас, но си държим картите и ще извадим асото, когато се наложи", коментира пред Mediapool източник от правителството. Според него, България може да втвърди или смекчи позицията си за "Северен поток 2" според хода на преговорите за руския газ за хъба.

При обявяването на решението за преговори на ниво ЕК с Русия Шефчович каза, че намеренията на Брюксел са дискусията да започне през септември. Но е напълно възможно тя да се отложи и сложните енергийни разговори да останат за времето на българското европредседателство в първото полугодие на 2018 г., което ще си е истинско предизвикателство за предпочитащия да лавира Бойко Борисов.

Плетеница от интереси

Отделно цялата ситуация около "Северен поток 2" се усложни допълнително в последните дни заради планираните от САЩ нови санкции срещу Русия. Законодателните мерки целят да накажат всяка компания, замесена в разработването, модернизирането или поддръжката на свързани с Русия проекти в целия свят. Те бяха приети от Камарата на представителите на САЩ във вторник, а в петък бяха одобрени и от Сената.

Санкциите на САЩ може да засегнат тръбопроводни проекти между Русия и Турция, а също и тръбопроводи, свързващи Русия с Европа, като "Северен поток" и планираното му продължение "Северен поток 2". Според Вашингтон разширението на газопровода между Русия и Германия има "вредно въздействие върху енергийната сигурност на Европейския съюз, върху развитието на газовия пазар в Централна и Източна Европа и върху енергийните реформи в Украйна".

ЕК обаче изрази безпокойството си от споменаването на "Северен поток 2", тъй като ще се засегнат интересите на крупни европейски енергийни компании.

Според разпространено от Брюксел комюнике, "в зависимост от това как се приложи новото законодателство на САЩ, може да засегнат инфраструктурите, пренасящи енергийни ресурси в Европа, както и проекти от жизнено значение за европейските цели за енергийна диверсификация, например проектът за терминал за втечнен природен газ на Балтийско море".

Така "Северен поток 2" се оказва горещ картоф както за САЩ, така и за ЕС, а накрая може да излезе, че България като председател на Съвета на ЕС трябва да се чуди как да не си изгори ръцете с него.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес