ПАСЕ: Изборите бяха добре организирани

Снимка: БГНЕС

Международните наблюдатели от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) са останали доволни от организацията на проведените у нас в неделя парламентарни избори.

"Гражданите на България имаха възможност да направят свободен избор в добре организирани избори, въпреки че все още има някои недостатъци“, коментира в понеделник Мари-Кристин Далоз, ръководител на делегацията на ПАСЕ, цитирана от БТА. След предварителните заключения делегацията предстои да представи и окончателен доклад.

Като цяло изборната администрация е работила професионално и прозрачно, а избирателният процес в изборния ден е бил прозрачен, но някои процедурни недостатъци са се наблюдавали по време на броенето в секции, посетени от наблюдателите.

Правната рамка до голяма степен дава предпоставки за провеждането на демократични избори, а измененията след изборите през 2014 г. отговарят на някои предишни препоръки за подобрение, но са необходими още усилия, смятат наблюдателите.

Мари-Кристин Далоз заяви, че делегацията е била информирана от различни събеседници за случаи на вмешателство от страна на правителство на друга държава в изборния процес, очевидно визирайки действията на Република Турция.

Предишните препоръки на Службата за демократични институции и правата на човека на ОССЕ /СДИПЧ/ и Венецианската комисия, които остават да бъдат разгледани, включват въпроси за избирателните права, докладване на предизборното финансиране и системата за подаване на жалби.

"Кампанията позволи на участниците да се състезават за подкрепата на електората“, каза Роман Якич, председател на Ограничената мисия за наблюдение на изборите на ОССЕ/СДИПЧ.

Според него обаче по отношение на законите и правилата за провеждане на изборите все още има какво да се подобри, за да отговорят на препоръките на ОССЕ и на други международни стандарти.

Той посочи, че Изборният кодекс забранява провеждането на кампания на друг език, освен на български, което е нарушило възможността на някои от участниците да общуват с електората си, а някои партии са използвали кнесофобска реторика, главно срещу ромската и турската общности.

Участниците в предсрочните парламентарни избори можеха да се обърнат свободно към своите избиратели, като кампанията беше сдържана и като цяло характеризирана от обществено разочарование от политика и изборна умора, смятат наблюдателите.

Медиите осигуриха на участниците платформа да представят гледните си точки чрез дебати, публицистични предавания и платени реклами. Въпреки че участниците използваха активно безплатното време, осигурено от обществените медии, слабото отразяване в новините по телевизията и радиото и ограниченото редакторско съдържание в печатните медии значително ограничи информацията, която беше достъпна за гласоподавателите, смятат наблюдателите.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?