ПАСЕ не се ангажира със снемане на постмониторинга над България

Председателката на Комисията по мониторинг на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) се е въздържала да даде положителен отговор на българското искане да се вдигне постмониторинга над България.

Българската делегация, оглавявана от зам.-председателя на парламента Юнал Лютфи (ДПС) е поискала наложеният преди три години постмониторинг да бъде отменен, след като бе вдигнат мониторингът на Съвета на Европа над България.

Лютфи изтъкнал като основания приетите промени в Конституцията, промените в Закона за далекосъобщенията, които скоро ще бъдат гласувани от Народното събрание и които решават някои проблеми на локални медии, както и факта, че спорният закон за радио и телевизия вече въобще не е сред приоритетите на парламента, съобщи БТА.

Според него добре би било постмониторингът над България да бъде вдигнат до края на тази или в началото на следващата година.

Като подкрепи тези мотиви и искането, депутатът от БСП Евгени Кирилов добави, че наблюдението над България трябва да приключи след като страната ни се готви за приемане в Европейския съюз.

Председателката на Комисията по мониторинг на ПАСЕ Жозет Дюрийо заяви за български журналисти, че срещата е преминала в много доброжелателен дух, но отказа да се ангажира с прогноза кога ще приключи постмониторингът над България.

Тя посочи, че предстои нейно посещение в страната през втората половина на ноември. Като отбеляза, че в отношенията между България и Съвета на Европа са възникнали проблеми около проекта за нов закон за радио и телевизия у нас, тя подчерта, че сега "духовете са успокоени", работата е поета от експерти и е много добре, че по проекта са работили съвместно експерти на Съвета на Европа и на Европейския съюз. Това позволи да се спечели време, загубено в полемиката около проектозакона преди време, каза тя.

Новият проектозакон за радио и телевизия, внесен от шефката на медийната комисия Милена Милотинова (НДСВ) и подкрепен от ДПС, предизвика остър конфликт с медийната общност, с опозицията и с президента и не успя да влезе на първо четене в парламента поради липса на мнозинството в групата на управляващите от НДСВ.

Според председателката на Комисията по мониторинг на ПАСЕ посещението ѝ у нас ще ѝ даде също възможност да оцени как са преминали общинските избори като тест за доброто функциониране на демокрацията в България.

Тя ще иска също да види напредък в работата на държавната администрация, в реформирането на юридическата ни система и местното управление, в децентрализацията, в отношението към някои религии. "След посещението ми ще направим анализ в Комисията по мониторинг как страната ви изпълнява критериите на Съвета на Европа, около което имахме някои забележки", каза тя.

От срещата ѝ с българската делегация в ПАСЕ отсъства само представителят на ОДС Лъчезар Тошев, който вчера отпътува от Страсбург, съобщи БТА.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?