ПАСЕ осъди Беларус за потъпкване на човешките права

Съветът на Европа одобри два доклада, силно осъждащи посегателствата срещу човешките права в Беларус, предаде Би Би Си.

Съветът обвинява няколко високопоставени беларуски представители за това, че имат пряко участие в изчезването на четирима мъже и призова страните - членки да обсъдят налагане на санкции срещу страната.

И четиримата мъже, които са в неизвестност, са били известни личности, някои от които са смятани за опоненти на президента Александър Лукашенко.

Докладът бе представен малко след като водещ представител на опозицията беше задържан в Беларус по обвинения за кражба на документи.

И двата доклада - "Безследно изчезнали хора в Беларус" и "Преследване на медиите в Беларус" - бяха приети с голямо мнозинство в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) в Страсбург.

Руската делегация обаче гласува "против", като предупреди, че Съветът на Европа е възприел грешна тактика.

Докладите обвиняват властите в Беларус за блокиране на истинско разследване по повод съдбата на четиримата мъже, които изчезнаха в Минск през 1999 и 2000 г.

Авторите на документите смятат, че в Беларус на най-високо ниво са предприети стъпки за покриване на случая с евентуалното отвличане на двама политици, един бизнесмен и един оператор.

В доклада за изчезналите хора са посочени няколко висши правителствени служители, които авторът на доклада Пургуридис подозира, че са въвлечени в аферата, включително и президентът Лукашенко.

Външният министър на Беларус каза, че страната му прави всичко възможно да издири изчезналите, но Съветът на Европа не е убеден в това.

След дебатите в ПАСЕ авторът на доклада Христос Пургуридис каза, че "няма никакво съмнение", че лично президентът е дал нареждане случая да се покрие.

Съпругата на един от изчезналите мъже заяви в Страсбург, че вотът на ПАСЕ е "победа за демокрацията".

Русия не гласува срещу Беларус

Русия, която задържа Беларус като свой верен сателит и след разпада на Съветския съюз, беше единствената, която не подкрепи вота в ПАСЕ.

Руските делегати смятат, че изолацията на президента Лукашенко само ще го провокира към още по- силов отговор, посочва кореспондентът на Би Би Си.

Междувременно политик, който по-рано се кандидатира на президентски избори срещу Лукашенко, беше задържан по обвинения, че е скрил официални документи и за незаконно носене на оръжие.

Политици от опозицията критикуват ареста на Михаил Маринич, бивш министър, посланик и кмет на Минск.

"Този арест бележи нова вълна на открита политическа репресия срещу гражданското общество и силите на демокрацията в Беларус", се казва в изявление на трима опозиционни депутати, цитирано от АФП.

Валери Фролов, Владимир Парфенович и Сергей Скребец твърдят, че "цялото беларуско общество е в опасност".

Беларус е единствената страна в Европа, с която Съветът на Европа не поддържа официални отношения.

ПАСЕ отказа на Минск статута на "специален гост"

Процедурата на спешен дебат в ПАСЕ за Беларус бе предизвикана и от искане от парламента на Беларус да получи отново статута на "специален гост" на ПАСЕ. Този статут, предпоследен етап преди приемане на една държава в Съвета на Европа, бе даден на Беларус преди години, но отнет на 13 януари 1997 г. от ПАСЕ именно заради тежки нарушения на правата на човека от страна на беларуското държавно ръководство.

Двата доклада, както и изказването на депутатите в ПАСЕ, очертаха мрачна картина на посегателство срещу основни демократични права, вдъхновявани и извършвани от беларуските държавни власти.

В гласуваните остро осъдителни резолюции към докладите се призовават всички европейски организации, както и ООН да не толерират по никакъв начин систематичните нарушения на човешките права от страна на властите в Беларус, както и да бъдат взети "подходящи мерки" за прекратяване на тази отхвърлена от всички практика.

Докато не бъде отбелязан съществен напредък по отправени от ПАСЕ искания към Беларус, асамблеята няма никакво намерение да преразгледа становището си за връщане на статута "специален гост" на парламента на Беларус и не желае сред нейните депутати да има и руски парламентаристи, се посочва в една от резолюциите, цитирана от БТА.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?