ПАСЕ прави втори опит за освобождаване на медиците ни в Либия

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) реши тази сутрин да изпрати отново в Либия унгарския депутат Матиаш Йорши, председател на групата на либералите, демократите и реформаторите в асамблеята, за да направи нов опит за постигане на справедливо решение на проблема с арестуваните български медици.

На заседание на Бюрото на ПАСЕ преди откриването на тазгодишната пролетна сесия на асамблеята Йорши получи мандат да пътува за Либия другия месец, възможно преди 6 май, когато се очаква либийският съд в Бенгази да произнесе присъда срещу медиците, обвинени за заразяване със СПИН на над 400 деца в Бенгази.

На пресконференция председателят на ПАСЕ Петер Шидер заяви, че асамблеята изказва пълната си подкрепа за подсъдимите български медици и очаква те да бъдат освободени. В отговор на въпрос той посочи, че депутатът Йорши е запознал Бюрото на асамблеята с резултатите от първата си мисия в Либия и че са се очертали няколко възможности за намиране на решение на проблема, но до този момент ясен отговор от либийските власти няма. Шидер похвали унгарския депутат за "чудесно свършената работа в Либия" и благодари от името на асамблеята на българските депутати и журналисти "които повдигнаха пред ПАСЕ проблема с арестуваните българи и ангажираха Съвета на Европа да се произнесе по водения срещу тях процес".

Вниманието на ПАСЕ към проблема бе привлечено на предишната сесия на асамблеята. Тогава български журналисти попитаха висши представители на ПАСЕ дали са в течение на водения процес в Бенгази срещу граждани на страна, членка на Съвета на Европа. Българският депутат Евгени Кирилов от групата на социалистите в ПАСЕ внесе проект за резолюция, в която се посочваха тежки нарушения на правата на човека срещу съдените в Либия наши медици и се настояваше Съветът на Европа да се ангажира с инициативи за тяхното освобождаване. Това подтикна ПАСЕ да изпрати Йорши в Либия, за да се опита да помогне на медиците ни и от името на Света на Европа.

Преди това Европейският съюз поиска с демарш от властите в Триполи медиците да бъдат освободени заради липса на доказателства за вината им. Към позицията на ЕС се присъединиха и САЩ.

Аз не съм толкова доволен от резултатите от първата ми мисия в Либия, заяви Матиаш Йорши пред БТА. Ще бъда истински доволен само ако постигна освобождаването на българските медици, добави той.

Искам да се върна в Либия. Получих разрешение от Бюрото на ПАСЕ да пътувам пак за тази страна. Надявам се да нося със себе си неща, които да предложа на либийците и които те да приемат. Все така силно е в мен желанието да допринеса за освобождаването на вашите медици, добави Матиаш Йорши.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?