ПАСЕ сваля постмониторинга над България наесен

Дюрийо е отбелязала със задоволство приемането на законите за омбудсмана и срещу дискриминацията (общественият защитник и членовете на комисия обаче още не са избрани). Отчетен е прогрес в медийната политика, тъй като тя се съгласува с неправителствените организации - Българската медийна коалиция ще изготви и новия медиен закон.

НДСВ обяснява защо остана без "Новото време"

На срещите си с управляващите НДСВ и ДПС мадам Дорийо се е интересувала за политическата ситуация и предстоящите парламентарни избори. Тя е питала защо е паднал преди известно време рейтингът на НДСВ, а сега се покачва, съобщи депутатът от НДСВ Борислав Великов. Той е представил информация за предстоящи действия за подобряването на жизнения стандарт в България. Дюрийо е питала как НДСВ ще се явява на изборите, за отношенията с коалиционния партньор ДПС, както и с ПГ "Новото време".
още

Обсъден е бил и въпросът с ромското малцинство. Срещнахме разбиране, че това е многоаспектен проблем, каза Юнал Лютфи. Единствената неизпълнена точка е за изборност на областните управители и прозвуча консенсусът за такава изборност на второ ниво на местно самоуправление, както и за финансова децентрализация, отбеляза Лютфи. По повод изборността на областните управители е било отбелязало, че за това е необходима промяна в Конституцията.

В общи линии е бил отчетен напредък на България по изпълнение на точките от резолюцията, каза и Евгени Кирилов от левицата. По думите му остават някои неща, но той не вижда особени проблеми и смята, че през тази година, след като приключваме преговорите с ЕС, можем да се ориентираме и към приключване на процедурата по постмониторинг.

Отчетено беше, че има и проблеми, свързани с борбата с корупцията, но има и разбиране, че и корупцията, и престъпността са постоянен проблем, който съществува и у нас, и в други страни, отбеляза Кирилов.

Според ОДС препоръките и условията, поставени от ПАСЕ, трябва да се изпълнят от България, а мониторингът върху страната да бъде затворен, отбеляза шефът на групата Екатерина Михайлова.

Депутатите от ОДС са представили своите позиции по препоръките, свързани с гарантиране на независимост на съдебната власт и медиите, с интеграцията на малцинствата и с въвеждането на още едно ниво на местното самоуправление, съобщи Михайлова. Според ОДС все още на ниво администрация има сериозни притеснения за наличие на корупционни схеми.

На срещата е бил обсъден и въпросът за премахване на имунитетите на депутатите и магистратите. Това е направено частично за магистратите с промяната в основния закон, но препоръката на ПАСЕ е изпълнена изцяло, каза председателят на ПГ на ОДС Екатерина Михайлова.

ОДС са за изцяло нова конституция

Парламентарната група на ОДС, в която са депутатите от новоучредената партия Демократи за силна България, има идея за обсъждане и приемане на изцяло нова конституция, но това изисква много време и съгласуване на политически позиции. Това каза председателят на групата Екатерина Михайлова след срещата с председателя на Комисията по спазване на задълженията и ангажиментите на държавите-членки на Съвета на Европа Жозет Дюрийо.

На този етап работата на временната комисия за промени в конституцията е насочена само към промените, свързани с европейското членство на България, отбеляза Екатерина Михайлова. Според ОДС обаче трябва да бъде направен сериозен прочит на конституцията.

Няма проблеми с вероизповеданията

Евгени Кирилов информира също, че след като е сондирала мненията на различните парламентарни групи, Дюрийо е останала с впечатление, че в България няма проблем с вероизповеданията. И от БСП, и от "Новото време" са уверили, че няма дискриминирани вероизповедания след въпрос за привилегирования статут на българската православна църква в новия закон за вероизповеданията.

След срещата с делегацията ни в ПАСЕ Жозет Дюрийо разговаря и с председателя на парламентарната комисия по правата на човека и вероизповеданията Лъчезар Тошев.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: