ПАСЕ: В българския закон за вероизповеданията има предпочитания за патриарх Максим

Комисията по юридическите въпроси на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) одобри проекторезолюция, в която се казва, че българският закон за вероизповеданията от 2002 г. е важна крачка напред, съобщи БТА.

В документа, изготвен от италианския сенатор Доменико Контестабиле, обаче се посочва, че много религиозни общности в България изразяват съжаление заради факта, че на Българската православна църква е отредена специална роля.

В проекторезолюцията се отбелязва, че законът предвижда намеса във вътрешните работи на религиозните общности, като очевидно изразява предпочитания към патриарх Максим след разделянето на БПЦ.

Ролята на властите при тези обстоятелства не е да отстранят причината за споровете чрез премахване на плурализма, а да се стремят да насърчават толерантността между съперничещите групи, смята комисията.

Законът не допуска съществуване на друга Българска православна структура, която не признава върховенството на патриарх Максим. По този начин се елиминира алтернативния синод на митрополит Инокентий.

Сенатор Контестабиле бе в България през юни и се срещна с представители на различните вероизповедания. Заключенията му, че законът за вероизповеданията създава привилегии за БПЦ са резултат от становищата, представени по време на проучвателната му мисия.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?