Паси - "господар на мълчанието", а Поптодорова - "робиня на думите"

Външният министър Соломон Паси представи днес пред журналисти своите заместници. Заместник министър Меглена Кунева е и главен преговарящ с Европейския съюз. Вторият заместник министър е Петко Драганов, който сега е посланик в Швейцария.

Меглена Кунева е юрист и е била асистент по гражданско право в Софийски университет. Работила е по хармонизация на българското екологично законодателство с европейското. От 1995 до 2001 г. е консултант в Световната банка по създаване на доверителния екофонд. С министър Паси са работили по въпроси, свързани с Антарктида. При представянето си Кунева каза, че присъединяването към ЕС е процес, в който всички политически сили в България са доказали своето пристрастие.

Заместник министър Петко Драганов ще бъде до петък в ролята си на посланик. Петко Драганов е дипломат от 1983 г. и се е занимавал главно с проблемите на африканските страни. Бил е в мисията на България в Гана, Зимбабве и Южна Африка.

Новият говорител на Външно министерство Елена Поптодорова е била 11 г. депутат, а преди това е работила 15 г. във Външно министерство. Тя няма да изпълнява функциите шеф на пресслужбата, а ще продължава да бъде директор на дирекция "Човешки права". През последните 11 г. Паси е работил с Поптодорова в рамките на Атлантическия клуб.

Поптодорова каза, че е съмишленик с външния министър още от 1991 г., когато внасят във Великото народно събрание проекторешение за членството на България в ЕС, ЗЕС и НАТО. Това решение бе прието в тогавашната комисия по национална сигурност, но времето на позволи то да влезе и в пленарна зала.

Паси си пожела да има мъдростта да е "господар на мълчанието", а Елена Поптодорова да има силите да бъде "робиня на думите си".

Началник на кабинета става Красимира Иванова, която има дългогодишен опит като преводач и специалист по английска филология. Главен секретар на Соломон Паси става Стоян Тодоров.

Споделяне
Още от България