Паси - "господар на мълчанието", а Поптодорова - "робиня на думите"

Външният министър Соломон Паси представи днес пред журналисти своите заместници. Заместник министър Меглена Кунева е и главен преговарящ с Европейския съюз. Вторият заместник министър е Петко Драганов, който сега е посланик в Швейцария.

Меглена Кунева е юрист и е била асистент по гражданско право в Софийски университет. Работила е по хармонизация на българското екологично законодателство с европейското. От 1995 до 2001 г. е консултант в Световната банка по създаване на доверителния екофонд. С министър Паси са работили по въпроси, свързани с Антарктида. При представянето си Кунева каза, че присъединяването към ЕС е процес, в който всички политически сили в България са доказали своето пристрастие.

Заместник министър Петко Драганов ще бъде до петък в ролята си на посланик. Петко Драганов е дипломат от 1983 г. и се е занимавал главно с проблемите на африканските страни. Бил е в мисията на България в Гана, Зимбабве и Южна Африка.

Новият говорител на Външно министерство Елена Поптодорова е била 11 г. депутат, а преди това е работила 15 г. във Външно министерство. Тя няма да изпълнява функциите шеф на пресслужбата, а ще продължава да бъде директор на дирекция "Човешки права". През последните 11 г. Паси е работил с Поптодорова в рамките на Атлантическия клуб.

Поптодорова каза, че е съмишленик с външния министър още от 1991 г., когато внасят във Великото народно събрание проекторешение за членството на България в ЕС, ЗЕС и НАТО. Това решение бе прието в тогавашната комисия по национална сигурност, но времето на позволи то да влезе и в пленарна зала.

Паси си пожела да има мъдростта да е "господар на мълчанието", а Елена Поптодорова да има силите да бъде "робиня на думите си".

Началник на кабинета става Красимира Иванова, която има дългогодишен опит като преводач и специалист по английска филология. Главен секретар на Соломон Паси става Стоян Тодоров.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?