Паси доволен, че Румъния се размина със замразяване на преговорите

Министърът на външните работи Соломон Паси изрази удовлетворение, че някои от най-мрачните сценарии за хода на преговорите на Румъния с ЕС не са намерили потвърждение в решението на външнополитическата комисия на Европейския парламент. При пристигането си от Виена външният министър подчерта, цитиран от БНР, че България има интерес Румъния да се присъедини към ЕС в определения график. В края на миналата година Европейският съвет определи 1 януари 2007 г. като срок за влизането на София и Букурещ в ЕС.

Докладчикът за Румъния в Европейския парламент бе предложил Страсбург да препоръча на Еврокомисията временно да замрази преговорите с Румъния, докато северната ни съседка не ускори реформите и не реши проблемите с незаконните осиновявания на деца. Вчера външнополитическата комисия на Европарламента не включи този текст в окончателния вариант на доклада.

Докладът, който ще се обсъжда в пленарна зала на Европарламента през март, настоява Румъния да засили борбата си срещу корупцията, да ускори реформите в администрацията, правосъдната система и други важни области. АФП предаде, че на базата на доклада днес Европейската комисия е призовала Румъния да ускори реформите, за да се подготви за членството си в ЕС в определения срок.

В същото време външнополитическата комисия на Европарламента вчера прие много положителен доклад за България, в който изрично се подчертава напредъка в преговорите, постигнат от страната ни. В него е записано, че времето за присъединяване на България към ЕС не трябва да се обвързва с времето на други страни кандидати.

Наблюдатели коментираха, че това може да е първи пробив за разделянето на България от Румъния. Помолен за коментар, днес Соломон Паси припомни, че принципът за индивидуална оценка на всяка страна кандидатка никога не е бил поставян под съмнение.

Външният ни министър се изказа скептично по възможността за предоговаряне на сроковете за затваряне на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй". Повод за коментара бе текстът от доклада за България, приет вчера, който оценява положително действията по модернизиране на двата реактора и препоръчва на Еврокомисията и Съвета на министрите на ЕС по-гъвкав подход за решаването на съдбата на двата блока.

"Пътят от комисията на Европейския парламент, през пленарното заседание на парламента, през Европейската комисия до Европейския съвет е много дълъг. Опитът показва, че невинаги този път се извървява докрай", бе коментарът на Паси.

Фирмите "Аркадис" и "Плеядис" са оценили на около 550 млн.евро социално-икономическите последици от извеждане от експлоатация на блокове в АЕЦ "Козлодуй". Цифрата е посочена в междинния доклад на двете фирми, избрани с конкурс от Европейската комисия да направят независима оценка на последиците.

Създадената преди месеци от правителството междуведомствена комисия за социално-икономическите последици оцени на 1.7 млрд.евро щетите от предсрочно спиране на блоковете.

Вчера българската комисия е разгледала доклада на еврооценителите и следващата седмица ще изпрати становището си, съобщи главният секретар на енергийното министерство Славчо Нейков, цитиран от БТА.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?