Паси е в Чили, седмица след него за там лети Първанов

С посещение в чилийската столица Сантяго в понеделник започна обиколката на външния министър Соломон Паси в Латинска Америка. Това е първото посещение на български външен министър в Чили от установяването на дипломатически отношения между двете страни през 1935 г.

Инвестиции на Чили в България, откриване на чилийско посолство в София, нови бъдещи контакти на политици и бизнесмени от двете страни, са били основните теми на официалните разговори на Паси в Сантяго. Той е отбелязал, че стокообменът между Чили и България е най-високият от всички страни в Централна и Източна Европа, по-голям дори от този с Русия.

От Чили България внася меден концентрат, а изнася главно мостри на фармацевтичната промишленост. Търговското салдо е изцяло отрицателно в размер на 125 млн. долара.

Паси е поканил председателите на двете камари на чилийския парламент да посетят София.

Очакваше се в понеделник вечерта българско време Паси да подпише с чилийския външен министър Игнасио Уокър три споразумения - за антарктическо, дипломатическо и младежко сътрудничество.

От Сантяго министър Паси замина за най-южния чилийски град Пунта Аренас, където във вторник ще посети Националния антарктически институт на Чили. Външният министър ще бъде придружаван от групата, която на 5 януари 2005 г. ще отпътува за българската антарктическа база "Св. Климент Охридски" на остров Ливингстън.

Седмица след министъра на посещение в Чили ще бъде и президентът Георги Първанов.

Споделяне

Още от България