Паси и Етем скочиха срещу Пардю в защита на Доган

Външният министър Соломон Паси и заместник - председателката на ДПС Емел Етем оспориха мнението на американския посланик у нас, че българските граждани от турски произход трябва да имат свободен и личен избор и не трябва да са обвързани само с една партия и един човек.

Паси заяви пред журналисти в неделя, че не смята Движението за права и свободи за етническа партия и че тя е един от основните стълбове на демократичното развитие на България.

ДПС даде заявка за едно нова политика като национална партия, а в България има над четири партии, които имат лидери етнически турци и се предполага, че се борят за вота на избирателите, заяви в събота заместник - председателката на ДПС Емел Етем пред БНТ. "Изглежда, че посланик Пардю нещо не е наред със справките или не си е прочел сводките, или не си е научил урока", добави Етем.

При посещението си в Кърджали в края на тази седмица посланик Джеймс Пардю каза, че турският етнос в България се нуждае от повече от един лидер и че на Балканите етническите партии не са добро нещо.

"Българските граждани от турски произход трябва да имат свободен и личен избор и да подкрепят лидер, защитаващ различни интереси, те не трябва да бъдат обвързани само с една партия и с един човек", каза в Кърджали Пардю.

ДПС е единствената политическа сила в България от началото на демократичните промени с несменяем председател в лицето на Ахмед Доган и със сигурно представителство в парламента заради монопола върху вота на етническите турци. През всички 15 години ДПС успя да се наложи като безусловна сила в смесените райони, където етническото турско население е подложено на натиск от местния партиен актив и общински власти да гласува за Ахмед Доган. За подобен натиск са се изказвали нееднократно и опоненти на Доган, и представители на други политически сили, но до този момент напълно безрезултатно.

Не са изключение и груби вмешателства във вота, както на местните избори през 2003 г. в Кърджали, когато изселници бяха докарани от Турция с автобуси, за да дадат гласа си за кандидатите на ДПС, а после бяха извозени обратно. Случаят обаче беше подминат с мълчание от президента, от премиера, както и от политически сили, които - като НДСВ в момента - са коалиционни партньори с Доган, или от останалите, които очакват някой ден да управляват съвместно с ДПС.

По повод първото по рода си изявление на посланик Пардю по повод ДПС външният министър Паси каза, че изказвания извън контекста много трудно се коментират, но посочи, че би могъл да коментира тезата.

"ДПС беше основният инструмент, който успя да тушира етническото напрежение в България и всички ние сме свидетели на това как имаше множество опити да бъдат създадени именно етнически партии, нещо повече - радикални партии", каза той. Според него тези опити са били неуспешни главно, ако не и единствено, поради наличието на ДПС.

Що се отнася до лидерите на това движение - това е една демократична партия, която избира своите лидери по демократичен начин, допълни министърът.

Емел Етем пък заяви, че през последните две години ( откакто ДПС е във властта) над 10 на сто от членската маса на ДПС са етнически българи, което говори ясно и точно за разширяването на движението и в така наречените нетипични райони и за разбиването на мита за етническата партия.

Думите на посланик Пардю, който в предишните години от дейността си би ангажиран с конфликтите в бивша Югославия, идват след коментари на чуждата преса и на други чужди посланици в София за това, че ДПС може да се окаже проблем за българското членство в ЕС.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?