Паси изтъкна приноса на цар Борис Трети за спасяването на евреите

Ако Европа бе последвала примера на България, 5 или 6 милиона евреи щяха да бъдат спасени. Това заяви днес министърът на външните работи Соломон Паси на конференцията по проблемите на антисемитизма, свикана по инициатива на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) във Виена.

България не познава феномена на геноцида, религиозната толерантност никога не е била временна и случайна, заяви в словото си Паси. Той подчерта, че страната ни е спасила 50 000 евреи и е дала убежище на арменци, гърци, украинци, сърби, кюрди и още много изгнаници. Соломон Паси подчерта пред делегатите на ОССЕ ролята на цар Борис Трети и българското правителство за съпротивата срещу исканията на нацистка Германия за депортиране на еврейското население, предаде БТА.

Румънският външен министър, чието правителство вчера официално призна, че в страната е имало Холокост и призна отговорността на управляващите за това от периода на Втората световна война, не присъства на форума, макар че бе обявен в предварителната програма. Отсъствието му бе обяснено от председателстващия конференцията със заетост около съставянето на нов кабинет в Румъния.

Не е достатъчно да смятаме нападенията срещу евреи, синагоги и еврейски институции просто като хулиганство и вандализъм. Нито пък да оправдаваме антисемитските изявления и насилие като израз на свободата на словото, заяви ръководителят на израелската делегация Аврахам Толедо пред конференцията във Виена. Той призова делегатите да настояват пред правителствата си актовете на антисемитизъм да бъдат квалифицирани като вид престъпление.

Според Центъра Симон Визентал в Лос Анджелис, атаките срещу евреи в Европа през миналия месец са били най-много от Втората световна война досега. В декларация на ЕС се казва, че конференцията на ОССЕ е начин да бъде изпратено навременно и сериозно послание за нулева толерантност към актовете на антисемитизъм.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?