Паси нареди на депутатите да не шумят и да чакат

На закрито заседание на парламента в петък външният министър Соломон Паси е предупредил депутатите да не вдигат голям шум по случая с осъдените на смърт пет медицински сестри в Либия. Повече дискретност и без медиен шум е указанието, спуснато от МВнР по СПИН-процеса, съобщиха народни представители. Аргументът бил, че в противен случай може да се навреди на сестрите и на д-р Здравко Георгиев, който още е в Либия.

По искане на Паси, Станимир Илчев и група депутати от НДСВ настояха да се закрие за десетина минути заседанието по време на петъчния парламентарен контрол, когато трябваше министърът да отговори на нововремци дали МВнР е сезирало всички международни институции за изтезанията на българските медици в Либия по време на ареста им в затвора "Джудейда" в Триполи.

Като основен мотив медиите да напуснат залата бе изтъкнато опасението, че темата за изтезанията на осъдените може да се приеме от либийската страна като форма на натиск. Според присъствали на заседанието депутати не са били оповестени никакви нови факти по случая "Либия".

Либия ще стане по-агресивна, ако я притискаме

Паси каза в кулоарите след заседанието, че единственото съображение, от което се ръководи, са интересите на медицинските сестри и д-р Здравко Георгиев, който още не се е прибрал в България и продължава да бъде грижа на българското правителство.

Едновременно са обжалването на смъртните присъди на сестрите от техните защитници се очаква либийската прокуратура да протестира срещу освобождаването на доктора.

"През последните три години даваме прекалено много информация на момент", подчерта Паси и обясни, че в преследването на целта да се защитят интересите на медиците е много важно да не се изтърват излишни приказки, които да им навредят.

Паси посочи, че диалогът с либийската страна е от ключово значение и в момента Либия трябва да разреши един много труден казус и се нуждае да и бъдат създадени необходимите условия. А осигуряването им зависело в голяма степен от българската страна.

Цонко Киров от НДСВ също посочи, че прекаленото медийно присъствие и шум по процеса влияят по-скоро отрицателно на делото. По думите му прекаленото говорене от наша страна и популяризирането на процеса принуждавало Либия да вземе решение под натиск и притискало либийците в ъгъла, които така действали по-агресивно.

Болшинството от народните представители коментираха, че закриването на заседанието е било основателно и посочиха, че е необходима повече дискретност по темата.

Зам. външната министърка Гергана Грънчарова обясни необходимостта заседанието да бъде закрито с "очевидното неразбиране", че силната и последователна политика с ясно отстоявани тези по проблема не е задължително шумна.

Росица Тоткова от ОДС определи закритото заседание като превантивна мярка в случай, че в отговора на министъра се съдържа конфеденциална информация и такава, която би навредила на медиците.

Курсът на Външно е колеблив

Николай Николов от СДС и Евгени Кирилов от БСП обаче посочиха, че не е било основателно да се закрива заседанието. Николов каза, че в пленарна зала били обсъждани "бита и манталитета на арабските държави" и допусна, че това би раздразнило Либия. Депутатите са били предупредени, че не бива да се вдига голям шум. На народните представители било обяснено, че трябва да чакат, но "не стана ясно какво точно", каза той.

Според Евгени Кирилов не ставало дума за нова стратегия на Външно министерство по случая, а по-скоро проличал колебливият курс, който следва МВнР.

"Паси ту е доволен от подкрепата от страна на Европа, ту се страхува, че либийската страна може да бъде притисната в ъгъла", коментира Кирилов, който е представител и в ПАСЕ.

Паси информирал, че се е срещнал с представители на различни арабски институции, които обаче не са дали никакви обещания за благоприятен изход за българските медици.

Мирослав Севлиевски от "Новото време", който бе сред вносителите на въпроса за медиците, каза, че е удовлетворен от отговора на министъра и всички възможни международни институции са били сезирани за изтезанията им.

Паси е посочил, че Комитета на ООН срещу изтезанията на ООН не може да бъде сезиран за единични случаи, а само при масови изтезания. Евгени Кирилов обаче каза, че има спомен аз случай от 80-те години, когато Комитетът е бил сезиран и по единични случаи.

Нововремци са повдигнали въпроса и за необходимостта български граждани да бъдат предупредени за рисковете при пътуване или работа в страни, които не спазват международните конвенции за човешките права и ги грозят изтезания.

Герджиков: Нямаме явен полезен ход

Нямаме явен полезен ход по случая, полезните ни ходове са неявни, каза и председателят на парламента Огнян Герджиков, който призова медиите да не ги огласяват, защото това създавало излишен шум, който не помагал.

Той, подобно и на представителите на МВнР коментира, че забавянето на предоставянето на мотивите по присъдите срещу българските медицински сестри в Либия е неприятно и е известна пречка, но не е фатално. Той коментира продължаващия отказ на либийския съд в Бенгази да предостави мотивите за смъртните присъди на петте български медицински сестри и палестинския лекар Ашраф, който вече е преместен в затвора "Джудейда.

Мнението си, че липсата на мотиви не е фатално, Герджиков обясни с правните аргументи, че след като е представена жалба в съда, тя може да се мотивира и в хода на самото съдебно заседание. От тази гледна точка не е чак фатално забавянето на мотивите, посочи той.

Адвокатите на осъдените на смърт сестри обаче нееднократно през последните дни обясняваха, че се нуждаят от мотивите, за да подготвят обжалването пред втората съдебна инстанция в Либия. В същото време и те уверяват, че ще успеят да се подготвят, независимо от бавенето.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?