Паси: Не мога да говоря за помилване, докато съдът в Либия не се произнесе на втора инстанция

Докато съдът в Либия не се произнесе на втора инстанция по присъдата на българските медицински сестри, не мога да говоря за помилване. "Надяваме се съдът да се организира по такъв начин, че решението, което чакаме вече толкова месеци - от 6 май насам, да стане факт", заяви външният министър Соломон Паси в неделя пред БНР.

За нашите медици в Триполи имаме един план, който Романо Проди ще завещае на следващата комисия. Той имаше визията за паралелното разрешаване и на случая с медиците, и затопляне на отношенията между Европейския съюз и Либия, каза още Паси.

Той определи политиката на отвиващата си Еврокомисия по казуса с българските медици като "умерена, балансирана позиция, която не отива в нито една от двете възможни крайности".

И ако следваме тази позиция, ако следваме тази стратегия, надявам се, че ще можем в един момент да стигнем и до добро решение на въпроса, добави Паси.

По думите му, процесите, свързани с делото в Либия, са "мъчително бавни", но усилията, които международната общност в момента полага, "наистина стигат до възможния максимум".

Реалностите са такива, че наистина очевидно трябва да бъде променен климатът на отношенията между Либия и международната общност, за да се намери справедливото решение в този контекст, каза Паси.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?