Паси не очаква проблеми от Франция за влизането ни в НАТО

Външният министър Соломон Паси декларира днес пред журналисти, че въпреки различните позиции по иракската криза, не очаква парламентите на страни - членки на ЕС да направят обструкции при ратификацията на договора ни за присъединяване към Алианса. Въпросът бе провокиран от подкрепата на България за позицията на САЩ и Великобритания по иракската криза, срещу която се обявиха Франция и Великобритания. През последните седмици преди началото на войната в Залива Париж нееднократно предупреждаваше страните кандидатки за ЕС, част от които бяха поканени да се присъединят и към НАТО, че могат да имат проблеми в европрисъединяването заради позицията за Ирак.

Соломон Паси коментира този проблем минути преди да замине за Брюксел. Утре България и останалите 6 страни, поканени от НАТО в Прага, ще подпишан протоколите за присъединяване към пакта, които след това трябва да бъдат ратифицирани от парламентите на 19-те страни членки на Алианса.

Паси допълни, че принципната позиция на България по редица международни въпроси би била само аргумент в полза на ратификацията, а не аргумент срещу нея. Няма абсолютно никакви причини, които да пораждат съмнения за проблеми, добави той.

По думите му американският сенат е най-голямото препятствие в процеса на ратификация на споразумението. Вярно е, че имаме много позитивни сигнали от САЩ, но не бих казал, че сме го спечелили, добави той. Има още много работа за вършене през следващите месеци и години, която ще нарасне след членството, отбеляза външният министър.

Един от основните проблеми, които ще бъдат гледани под лупа при ратифицирането на договора ни в американския сенат, е реформата в спецслужбите. Друг основен проблем е защитата на класифицираната информация, както и контролът над износа на стоки с възможна двойна употреба.

Върху тези проблеми акцентира и генералния секретар на Алианса лорд Джордж Робъртсът в речта си пред българския парламент през февруари тази година, както и в писмото си до председателя на НС Огнян Герджиков преди ден.

На въпрос дали носи в Брюксел добри вести в тази насока, днес Паси каза: "Правителството знае, че класифицираната информация е една от областите, върху която трябва да се наблегне. Знаем какво да направим, имаме план как да преодолеем предизвикателствата".

Споделяне

Още от България