Паси: Няма криза в доверието между Русия и ОССЕ

Няма криза в доверието между Русия и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), казва българският външен министър Соломон Паси и председател на ОССЕ в интервюто си за в. Известия преди посещението си в Москва на 17 и 18 февруари.

Неотдавна руският външен министър Игор Иванов упрекна ОССЕ, че лобира за интересите на Запада, а ОССЕ определи парламентарните избори в Русия като "свободни, но несправедливи". Разногласията не са водещи в отношенията между Русия и ОССЕ, посочва по този повод Паси.

В.Известия поставя въпроса за взаимно изразено недоверие между Русия и организацията през миналата година. Министерската среща на ОССЕ в Маастрихт през декември приключи без съвместна декларация, тъй като Русия не се съгласи с текстове, визиращи нейното задължение да изтегли войските си от Грузия и Молдова.

В началото на т.г., когато България пое председателството, руският външен министър Игор Иванов е заявил, че общоевропейската организация лобира за интересите на Запада и напоследък разговаря с Русия с менторски тон.

От своя страна наблюдатели от организацията отбелязали несъответствие между декемврийските парламентарни избори в Русия и демократичните норми, и говорили за нарушения в Чечения и руски бомбардировки на граничните грузински райони. Въпросът е, не показва ли всичко това дълбока криза в отношенията между Русия и организацията, пита в. Известия, цитиран от радио Дойче веле.

Паси отговаря, че Русия остава пълноправен член на ОССЕ и няма никаква криза в доверието. "В организацията работят руски войници, дипломати, офицери от полицията. Без Русия организацията би загубила своята значимост. Що се отнася до руските избори, освен критики е имало позитивни оценки за организацията им. Като представител на страна, която в миналото многократно бе критикувана от световната общност, ви уверявам, че за демократизацията и икономиката на България тази критика изигра целебна роля", посочва Соломон Паси.

В интервюто той обяснява, че борбата с тероризма и финансирането му са сред първостепенните му задачи като председател на ОССЕ през тази година. Чудовищният акт в московското метро потвърждава, че всичките 55 държави членове на организацията, трябва да действат съвместно. Сигурността в еднаква степен е грижа на всички, необходими са твърди практически мерки, казва Паси.

Той пояснява, че Ал Каида разполага с преносими ракетни системи и ги използва срещу граждански самолети. Подобни системи могат да бъдат купени и на черния пазар. През януари организацията е провела междуправителствена конференция за първи път и с участие на експерти по ракетни въоръжения на контратерористичните служби и летищата. Задействана е специална програма за консултации на страните членки по проблеми на подобряване на качеството и защитата на паспортите.

Паси казва още, че ОССЕ не се занимава само с мониторинг, а е своего рода кризисен мениджър. Тя осигурява например следвоенното възстановяване в Босна и Косово, успешен е мониторингът на грузинско-руската граница. Благодарение на невъоръжените ни наблюдатели, в това число и руски граждани, двете страни се убедиха, че границата не се използва от сили, участващи в чеченския конфликт, отбелязва Соломон Паси.

През текущата година е необходимо да се развият положителните елементи, постигнати през 2003 г. в процеса на решаване на конфликта в Приднестровието, казва Соломон Паси пред ИТАР-ТАСС в навечерието на посещение в Москва.

ОССЕ ще продължи да изпълнява ангажиментите си, насочени към уреждане на конфликта, увери Паси. Устойчиво и трайно според него може да бъде само едно конституционно споразумение, което да отговори на очакванията и да получи подкрепата на значително мнозинство от молдовското население.

През декември м.г. президентът на Молдова отказа да приеме подготвен от Москва план за уреждане на конфликта в Приденстровието.

Състоялата се на 26 и 27 януари в София среща на посредниците от ОССЕ, Русия и Украйна, както и набелязаният от участниците в нея конкретен план за действие, дават основание да се смята, че преговорният процес ще получи необходимия стимул, смята българският външен министър.

Българското председателство има готовност да подкрепи едно политическо уреждане, съпроводено с адекватни международни гаранции, при което да се вземат предвид законните интереси на всички участници, подчерта Паси. Очакваме да продължи процесът на извозване на боеприпасите и въоръженията от молдовска територия и да бъдат изпълнени споразуменията, постигнати в Истанбул, добави той.

По отношение на българо - руските отношения Соломон Паси заявява пред в. Известия, че през последните три години те са по-добри отколкото когато и да било след началото на демократичните промени в Европа. Русия се отнася с уважение към българските външнополитически приоритети - влизане в НАТО и ЕС. Двустранните икономически връзки обаче все още не са достигнали необходимото ниво. Българското правителство отделя главно внимание на туризма, инвестициите, транспорта, транзита на руски нефт и газ.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: