Паси обяви за провокатори на членството ни в НАТО замесените в скандала с "Терем"

Министърът на външните работи обвини замесените в оръжейния скандал "Терем", че са работили "активно срещу България" и призова те да бъдат изправени пред цялата строгост на закона. На въпрос дали става дума за провокация, недоглеждане или чисто икономически интереси, Соломон Паси не се поколеба да определи случилото се като "откровено провокативно деяние". Той обаче отказа да определи дали това е умишлено или неумишлено действие.

Днес Соломон Паси се срещна с американския посланик Джеймс Пардю заради скандала с пратката от търговишкия завод на "Терем".

Паси определи инцидента като изключително неприятен и добави, че българското правителство е реагирало светкавично и по най-правилния начин. По думите му, с действията си българското правителство е пресякло и по-крупна сделка, продължение на разкритата, която е трябвало да се осъществи в близко бъдеще.

По думите на министъра, посланик Пардю е заявил висока оценка на Вашингтон за реакцията на кабинета. Вчера министърът на отбраната Николай Свинаров уволни шефа на "Терем" и управителния съвет на дружеството, а правителството излезе с декларация, че виновните ще бъдат наказани най-строго и че ще се вземат спешни мерки, свързани с това нарушение.

След министерството на икономиката, и Соломон Паси определи сделката като нелегална, защото ставало дума за части за оръжия, които са били изпратени в една "изключително чувствителна дестинация". Със сделката е било заобиколено българското законодателство.

На въпрос дали скандалът може да повлияе на поканата ни за НАТО, Паси отговори, че тя все още не е подсигурена все още и че има редица препятствия, които могат да се изправят по пътя ни към Алианса. Едно от основните препятствия може да бъде нелегална сделка с оръжие, посочи външният министър.

На въпрос каква е американската нагласа за членството ни в НАТО и връзката с оръжейния скандал, Соломон Паси отговори, че според неговите познания за Вашингтон, подобни действия се оценяват "изключително негативно".

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?